Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Loisteputket katoavat markkinoilta – miten ne voidaan korvata?

17.5.2022

EU:n alueella on luovuttu myrkyllisen elohopean käytöstä vähitellen aina vuodesta 2006 lähtien, ja ensi vuonna elohopeaa sisältävien valonlähteiden käyttö kielletään kokonaan. Kielto johtaa useiden vielä yleisessä käytössä olevien valonlähteiden katoamiseen markkinoilta – näin on käymässä myös loisteputkille. Suomessa loisteputkia käytetään vielä yleisesti, ja nyt onkin hyvä aika miettiä, millä olemassa oleva loisteputkivalaistus jatkossa korvataan.

Vuodesta 2008 lähtien olemme Valtavalolla kehittäneet ja valmistaneet valaistusratkaisuja, joissa käytetään nykyaikaista LED-teknologiaa loisteputken muodossa, ja olemmekin yksi vaihdettavan valonlähteen ratkaisujen edelläkävijöistä. Valmistamme LED-valonlähteitä omalla tehtaallamme Suomessa ja käytämme mahdollisimman paljon paikallisia ja alueellisia alihankkijoita.

Tarjoamme vanhan loisteputkivalaistuksen korvaamiseen useita eri vaihtoehtoja:

1)    Loisteputkivalaisin korvataan uudella LED-valaisimella ja vaihdettavilla valonlähteillä

Suosittelemme yleensä asiakkaalle ratkaisua, jossa loisteputkivalaisin korvataan kokonaan uudella käyttöympäristöön sopivalla LED-valaisimella ja vaihdettavilla valonlähteillä. Valmistamamme LED-valonlähteet ovat muodoltaan T8-loisteputkia vastaavia niiden sopivasta mitoituksesta johtuen. T8-putken fyysinen koko mahdollistaa hyvät jäähdytysominaisuudet ja riittävän tilan laadukkaille komponenteille ja luo siten parhaat edellytykset laadukkaan valon tuottamiselle. Kun valaistus toteutetaan vaihdettavan valonlähteen ratkaisulla, on sen päivittäminen jatkossa mutkatonta,  sillä se onnistuu vaihtamalla pelkät valonlähteet. Tuotevalikoimastamme löytyy ratkaisu monenlaisiin tiloihin.

Jos olemassa olevat valaisinrungot ovat hyväkuntoiset, voidaan valaistus päivittää myös vaihtamalla valaisinrunkoon pelkät valonlähteet. Siitä lisää seuraavassa.

2)    Retrofit-ratkaisu (standardin EN62776 mukaisesti)

Valtavalo LED-valoputket voidaan asentaa suoraan olemassa oleviin loisteputkivalaisimiin vaihtamalla vain valonlähteen ja sytyttimen – ilman, että valaisimen runkoon tarvitsee tehdä muutoksia. Tällöin puhutaan niin sanotusta korvauskäytöstä (retrofit). Retrofit-ratkaisu voidaan toteuttaa sellaisissa valaisimissa, joissa käytetään valonlähteenä T8-loisteputkea tai muuta G13-kantaista loisteputkea, ja joissa on magneettinen kuristin ja sytytin. Onnistunut retrofit-ratkaisu edellyttää kuitenkin, että vanhat valaisinrungot ja niiden sisäiset johdotukset ja lampunpitimet ovat riittävän hyvässä kunnossa, jotta voidaan varmistaa niiden toimivuus uusien LED-valonlähteiden käyttöiän ajan. Käyttöympäristöstä ja käyttötuntimääristä riippuen valaisimeen valitaan G-sarjan tai E-sarjan LED-valonlähteet.

3)    Loisteputkivalaisimen muuttaminen LED-valoputkille sopivaksi

Valtavalon LED-valoputket voidaan myös asentaa valaisimiin, jotka on alun perin suunniteltu toimimaan elektronisen liitäntälaitteen kanssa, jos valaisin muutetaan LED-valoputkille sopivaksi ohjeistuksemme mukaisesti. Muutostyö on annettava pätevän sähköasentajan tehtäväksi, ja valaisimet on merkittävä muutostyön osoitukseksi. Tässäkin tapauksessa kannattaa ensin varmistaa vanhojen valaisinrunkojen kunto, jotta voidaan varmistaa niiden toimivuus uusien LED-valonlähteiden käyttöiän ajan.

Elektronisella liitäntälaitteella varustetut valaisimet

Markkinoilla on tarjolla LED-valonlähteitä, jotka voidaan asentaa suoraan loisteputken tilalle elektronisella liitäntälaitteella varustetuissa valaisimissa. T5-loisteputkivalaisimet toimivat aina elektronisella liitäntälaitteella, mutta sitä käytetään myös joissakin T8-mallin valaisimissa. Elektroninen liitäntälaite on suunniteltu käytettäväksi kaasupurkaustyyppisten loisteputkien kanssa, eikä sen elektroniikkaa ole suunniteltu käytettäväksi toisen elektronisen kuorman, LED-valonlähteen, kanssa. Tämän vuoksi yhteensopivuusongelmia esiintyy. Lisäksi on huomioitava elektronisen liitäntälaitteen käyttöikä, joka on usein vaihtotilanteessa jo lähellä elinkaarensa loppua: on siis mahdollista, että liitäntälaite rikkoontuu huomattavasti aikaisemmin kuin uusi LED-valonlähde, mikä merkitsee jälleen ylimääräisiä kustannuksia ja suunniteltua huonompaa investointia. Näistä syistä emme suosittele tällaista asennusta tehtäväksi, vaan elektroninen liitäntälaite kannattaa aina poistaa LED-valonlähteisiin siirryttäessä.

LED-valaistukseen siirtyminen tuo mukanaan monia etuja

Vanhan loisteputkivalaistuksen uudistaminen LED-aikaan tuo mukanaan monia etuja. Sen lisäksi, että energiankulutus ja valaistuksen aiheuttama hiilijalanjälki pienenevät merkittävästi, parantaa laadukas valaistus myös työturvallisuutta ja viihtyvyyttä työtiloissa. Vaihdettavan valonlähteen ratkaisulla toteutettu valaistus tuo lisäksi merkittäviä säästöjä kunnossapito- ja huoltokustannuksiin, sillä kotimaisen valonlähteen vaihtoväli on pitkä ja jatkossa valaistuksen päivittäminen onnistuu helposti pelkän valonlähteen vaihdolla.

Jäikö joku asia vielä askarruttamaan? Ota meihin yhteyttä, niin mietitään yhdessä, mikä olisi juuri teidän tiloihinne sopiva ratkaisu.

*****

Lue myös blogi: Loisteputket ovat pian jäämässä historiaan

Martin Persson
Martin Persson
Martin Persson työskentelee Valtavalon Ruotsin sivuliikkeen toimitusjohtajana. Hän vastaa myös myynnistä muissa Pohjoismaissa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!