Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Teollisuusvalaistus

Kotimaiset valaistusratkaisut ammattikäyttöön

LAADUKAS TEOLLISUUSVALAISTUS
PARANTAA TUOTTAVUUTTA

Kotimainen laadukas LED-valaistus on kustannustehokas, kestävä ja turvallinen valinta kaikenlaisiin teollisuuden tiloihin.

Teollisuuden valaistustarpeet ovat hyvin moninaisia – niin ympäristön lämpötilat ja tilojen koot kuin valaistusvoimakkuuden tarpeetkin vaihtelevat. Näin ollen myös valaistusratkaisuilta vaaditaan joustavuutta. Vaativat teollisuuden tilat asettavat lisäksi valaistukselle erityisiä haasteita – esimerkiksi korkea lämpötila, tärinä tai ilman epäpuhtaudet edellyttävät valaistustuotteilta erityistä kestävyyttä.

Valmistava teollisuus huomasi ensimmäisten joukossa vaihdettavan valonlähteen ratkaisujen edut – helpon huollettavuuden ja toimintakyvyn haasteellisissakin olosuhteissa. Ratkaisujemme luotettavuus ja kestävyys ovatkin ensiarvoisen tärkeitä ominaisuuksia haastavissa olosuhteissa ja paikoissa, joissa vaihtotyö on työlästä. Hyvin valaistussa tilassa työturvallisuus ja työtehokkuus paranevat. Tutkimukset ovat osoittaneet, että laadukkaalla valaistuksella voidaan parantaa tuottavuutta teollisuudessa keskimäärin 8 prosenttia. Samalla virheiden ja työtapaturmien määrä laskee.

Parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi jokaiseen tilaan tehdään yksilöllinen valaistussuunnitelma, jossa otamme huomioon asiakkaan tarpeet ja toiveet ja hyödynnämme sisävalaistusstandardin antamia suosituksia. Alla kerromme tarkemmin muutamien teollisuusalojen valaistussuosituksista.

Standardin englanninkielinen versio on ostettavissa SFS standardien verkkokaupasta.

Elintarviketeollisuus

Elintarviketeollisuuden valaistuksessa käytettäviltä tuotteilta vaaditaan esimerkiksi sirpaloitumattomuutta, helppoa puhdistettavuutta sekä paineveden kestoa. Myös esimerkiksi leipomoiden korkeat lämpötilat asettavat oman haasteensa valonlähteille.

Suosittelemme tällaisiin tiloihin Prima Plus -valaisinta, joka on HACCP-yhteensopiva. Valonlähteistä erityisen hyvin elintarviketiloihin soveltuvat sirpaloitumattomat G4 ja G5 LED-valoputket sekä E3+ LED-valoputki, jonka lasikuori on sirpalesuojattu muovipinnoitteella. Korkean lämmönsietokykynsä ansiosta (+70°C) G5 High Temp LED-valoputki sopii hyvin valonlähteeksi esimerkiksi leipomoihin.

Katso sisävalaistusstandardin (SFS-EN 12464-1) suositukset elintarviketeollisuuteen täältä.

Puu- ja paperiteollisuus

Puu- ja paperiteollisuuden valaistuksessa on erityisen tärkeää huomioida ja estää riittämättömän tai muuten huonon valaistuksen aiheuttama vaarallisten liikkuvien osien ns. stroboskooppi-ilmiö, jonka vuoksi osat näyttävät liikkuessaan tietyllä nopeudella olevan liikkumattomia. Turvallisen työympäristön luomiseksi laadukas välkkymätön valaistus onkin ehdoton edellytys tällaisissa tiloissa. Valtavalo G-sarjan LED-valoputket tuottavat käytännössä välkkymätöntä valoa, jolloin tällaisia vaaratilanteita, joissa terä näyttää valheellisesti pysähtyneeltä, ei pääse syntymään.

Työturvallisuuden paranemisen lisäksi riittävän ja hyvälaatuisen välkkymättömän valon on todettu parantavan yleistä hyvinvointia ja jaksamista työpaikoilla, jolloin sillä on suora vaikutus myös työn tehokkuuteen.

Puu- ja paperiteollisuuden tiloihin soveltuu erityisen hyvin Prima plus tai Prima trio -valaisimet varustettuna välkkymättömillä ja äärimmäisen kestävillä G-sarjan LED-valonlähteillä.

Katso sisävalaistusstandardin (SFS-EN 12464-1) suositukset paperiteollisuuteen täältä.

Metalliteollisuus

Metalliteollisuuden tiloissa syntyy usein pölyjä ja huuruja, joten valaisinten täytyy olla hyvin suojattuja. Lisäksi koneistuksen määrä on suuri, ja tiloissa käytetään paljon esimerkiksi erilaisia nostureita. Vaikka vaihdettavalla valonlähteellä varustettuja valaisimia onkin asennettava enemmän kuin esimerkiksi highbay-tyyppisiä valaisimia, niin ne takaavat tasaisemman valon esimerkiksi varjostavien siltanostureiden kanssa.

Valaistuksen pitkä käyttöikä ja helppo huollettavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia etenkin sellaisissa tiloissa, joissa vaihto- ja huoltotyöt ovat työläitä tai kalliita toteuttaa.

Prima Plus ja Prima Trio -valaisimet on suojattu pölyjä ja huuruja vastaan (IP66). Ne on helppo puhdistaa, ja ne sopivat katto- ja seinäasennukseen. Näihin valaisimiin yhdistettynä pitkäikäiset G-sarjan LED-valonlähteet varmistavat huolettoman valaistuksen vuosiksi eteenpäin. Erityisen hyvin tällaisiin tiloihin soveltuu G5 High Power LED-valoputki.

Katso sisävalaistusstandardin (SFS-EN 12464-1) suositukset metalliteollisuuteen täältä.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuus

Elektroniikkateollisuuden valaistusta suunniteltaessa korostuvat tarpeet valon tasaisuuteen ja korkeaan valaistusvoimakkuuteen sekä häikäisyn ehkäisyyn. Sähköteollisuudessa tarvitaan puolestaan usein hyvin suojattuja valaisimia ympäristön pölymäisiä aineita vastaan.

Valaisinvalikoimastamme soveltuja malleja ovat esimerkiksi Teva Slim, Prima plus ja Prima trio sekä Beat. Valonlähteeksi suosittelemme erityisesti G-sarjan LED-valoputkia.

Katso sisävalaistusstandardin (SFS-EN 12464-1) suositukset sähkö- ja elektroniikkateollisuuteen täältä.

Maatalous

Valo säätelee monipuolisesti kotieläinten fysiologiaa vaikuttamalla melatoniinin tuotantoon ja vuorokausirytmiin. Optimoimalla maatalouden tilojen valaistusta voidaan parantaa eläinten hyvinvointia ja tuottavuutta. Tyypillinen esimerkki tästä on lypsykarjan maidontuotannon kasvu, kun navetan valaistusta säädetään 16 tuntiin valoisaa aikaa ja kahdeksaan tuntiin hämärää aikaa (yövalaistus).

Maatalouden tiloihin erityisen hyvin soveltuvat Prima Plus ja Ancora -valaisinrungot, jotka ovat helposti puhdistettavia, kestäviä ja tiiviitä (IP66/65). Ancora kestää myös hyvin erilaisia kemikaaleja. Valaistuksen käyttötunnit kasvavat erityisesti karjarakennuksissa suuriksi, joten pitkäikäiset G4 ja G5 LED-valoputket ovat ideaalisia valintoja valonlähteiksi.

Katso Maa- ja metsätalousministeriön antamat suositukset valaistusvoimakkuuksille (MMM RMO C3 ja Vna 375/2011) täältä.

Meriteollisuus (laivanrakennus ja -varustelu)

Laivalla sähkö- ja elektroniikkalaitteet joutuvat koetukselle, koska jännite ja taajuus vaihtelevat. Myös muun muassa aallokosta, potkurista, moottorista tai talvella jään murtamisesta aiheutuva tärinä asettaa valaistustuotteille omat haasteensa, ja niiden on kestettävä tärinää vikaantumatta tai aiheuttamatta vaaratilanteita, esimerkiksi tulipaloa.

Hyvän tärinän- ja iskunkestävyytensä ansiosta Valtavalo G-sarjan LED-valonlähteet ovat erittäin hyvä vaihtoehto valonlähteiksi laivoihin joko retrofit- tai uudisasennukseen. Täysautomatisoitu tuotantolinjasto varmistaa pitävät liitokset ja komponenttien hyvän istuvuuden sekä tuotteiden tasalaatuisuuden.

Tuotesuositukset: Mirko (laivakäytävät ja muut julkiset tilat), Mandy (laivakäytävät, käyttö hyteissä), Uniqa (toimistotilat), Beat (kuivat varastot, käytävät ja toimistotilat) ja Prima Plus (tekniset- ja ulkotilat).

TYYTYVÄINEN ASIAKAS 
ON PARAS KÄYNTIKORTTIMME

Jos emme vielä vakuuttaneet sinua LED-ratkaisujemme toimivuudesta, niin voisivatko tyytyväiset asiakkaamme tehdä sen?

Tavoitteenamme oli säästää energiaa ja lisätä valon määrää. Korvasimme noin 7000 loisteputkea 6000:lla Valtavalon LED-valoputkella, ja työympäristön valaistus on nyt huomattavasti kirkkaampi.
- Erik Liljegren, Automaatioinsinööri, Suzuki Garphyttan AB
Valtavalo toteutti tiloissamme kokonaisvaltaisen valaistusuudistuksen avaimet käteen -periaatteella. Uudistuksen lähtökohtana oli energiatehokas, pitkäikäinen ja helposti huollettava valaistus, ja Valtavalon ratkaisussa kaikki edellä mainitut kriteerit täyttyvät erinomaisesti.
- Saku Salminen, ympäristöinsinööri, SOE Busproduction Finland Oy
Olemme käyttäneet Valtavalon ratkaisuja tuotantotiloissamme jo muutamia vuosia ja todenneet ne kestäviksi ja valovoimaisiksi. Olemme saavuttaneet merkittäviä säästöjä alhaisempien käyttökulujen ja pienentyneiden huoltokustannuksien myötä.
- Markus Snellman, Tekninen johtaja, Snellmanin Lihanjalostus Oy
Valtavalon toteuttama kattava valaistusuudistus tuotantotiloissamme toi mukanaan merkittävät energiansäästöt sekä helpon huollettavuuden.
- Jan Persson, Orkla Foods Sverige AB, Kungshamn, Ruotsi
Aikaisemmin elektronisilla liitäntälaitteilla varustetut valaisimet aiheuttivat tuotantotiloissamme ongelmia, sillä rikkoontuneita liitäntälaitteita ja loisteputkia jouduttiin vaihtamaan usein. Valtavalon toteuttama valaistus on huoltovapaa, eikä meidän tarvitse enää huolehtia rikkoontuvista liitäntälaitteista.
- Jarmo Laakkonen, Huolto ja kunnossapito, Karelia Ikkuna Oy
Tavoitteenamme oli löytää LED-ratkaisu erittäin haastaviin teollisuustiloihin. Useiden toimijoiden LED-valoja testattuamme päädyimme Valtavalon ratkaisuun, joka osoittautui kestävimmäksi vaihtoehdoksi.
- Mats Andersson, Manager, Höganäs AB, Ruotsi

OTA YHTEYTTÄ MYYNTIIMME
NIIN KERROMME LISÄÄ

Tai tutustu monipuolisiin referensseihimme.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!