Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Loisteputket poistuvat käytöstä EU:n alueella

5.4.2022

Huolimatta siitä, että elohopeaa pidetään yhtenä vaarallisimmista ympäristömyrkyistä, on sen käyttö ollut sallittua tietyissä valonlähteissä, kuten T8- ja T5-loisteputkissa. Ensi vuonna tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos.

Euroopan Unionin alueella elohopean käytöstä on luovuttu asteittain vuodesta 2006 lähtien, ja sen käyttöä on rajoitettu RoHS-direktiivillä ja ekosuunnitteluasetuksella. Direktiiviin tehdyllä poikkeuksella Euroopan komissio on kuitenkin sallinut rajoitettujen aineiden, kuten elohopean, käytön tietyissä käyttötarkoituksissa. Valaistuksessa poikkeus direktiiviin on koskenut esimerkiksi T8- ja T5-loisteputkia, pienloistelamppuja ja halogeenilamppuja, joiden käyttöä on perusteltu aikaisemmin sillä, että riittävän energiatehokkaita elohopeattomia lamppuja ei ollut saatavilla.

Tänä päivänä T8- ja T5-loisteputket on helppo korvata energiatehokkailla ja ympäristöystävällisillä LED-valonlähteillä, eikä tälle poikkeukselle ole enää perusteita. Tämän vuoksi komissio onkin hiljattain muuttanut RoHS-direktiiviä siten, että useimmat valonlähteitä koskeneet poikkeukset poistetaan direktiivistä.

Käytännössä direktiivimuutos tarkoittaa sitä, että useat vielä yleisesti käytössä olevat valonlähteet tulevat poistumaan käytöstä jo ensi vuonna. T8- ja T5-loisteputket tulevat poistumaan markkinoilta 24. elokuuta 2023.

Direktiivimuutokset on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä 24. helmikuuta 2022.

 

Lue myös: Valtavalo mukana uudella ’Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalla’

 

*****

Ekosuunnitteludirektiivi (Ecodesign Directive, 2009/125/EC) määrittelee energiaa käyttävien tuotteiden suunnittelun ja tuotekehityksen ekologiset vaatimukset. Direktiivillä edistetään kestävää kehitystä parantamalla energiatehokkuutta ja ympäristön suojelun tasoa sekä energiahuoltovarmuutta. 1. syyskuuta 2021 voimaan tulleen uuden asetuksen tiukemmat energiatehokkuus- ja laatuvaatimukset ovat johtaneet siihen, että osa tuotteista ei enää vastaa vaatimuksia ja ne joudutaan näin ollen poistamaan asteittain markkinoilta. Ekologista suunnittelua ja energiamerkintää koskevien säädösten noudattamista valvoo Suomessa Turvatekniikan keskus eli Tukes.

RoHS-direktiivi (Restriction of Hazardous Substances) on vuonna 2006 voimaan tullut Euroopan unionin säädös, jolla rajoitetaan tiettyjen haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Näitä aineita ovat elohopea, kadmium, lyijy, kuusiarvoinen kromi sekä palonsuoja-aineet PBB ja PBDE. RoHS-lainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä sekä vähentää jätteiden haitallisuutta. Muiden kuin RoHS-direktiivin vaatimusten mukaisten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden myynti ja tuonti Euroopan unioniin on kiellettyä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!