Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Välkkymätöntä LED-valoputkivaloa ensimmäisenä markkinoille Kajaanista

3.2.2016

Valojen välkynnästä ja sen vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on tehty viime aikoina useita tutkimuksia, joiden mukaan välkkyminen voi aiheuttaa ihmiselle monenlaisia vaivoja, mm. päänsärkyä, väsymystä ja aivojen stressaantumista. Välkyntä häiritsee ihmisen keskittymistä työhön ja heikentää viihtyvyyttä. Se vaikuttaa myös silmän liikkeisiin, ja esimerkiksi lukeminen välkkyvässä valossa kaksinkertaistaa silmän liikkeiden määrän ja hidastaa lukunopeutta.

Välkyntä on yleisempää kuin ihmissilmä huomaa

Useimmat meistä altistuvat valojen välkynnälle päivittäin, koska vietämme ison osan hereilläoloajasta työpaikoilla ja kouluissa, joissa keinotekoisia valonlähteitä käytetään paljon. Välkyntä voi olla näkyvän häiritsevää, mutta aina se ei välttämättä ole ihmissilmällä havaittavissa. On kuitenkin huomattava, että vaikka ihminen ei tietoisesti havaitsisikaan välkyntää, silmän verkkokalvo ja aivot rekisteröivät sen.

Valojen välkyntä aiheutuu sähköverkon jännitteen nopeista vaihteluista. Monet perinteiset valonlähteet, kuten magneettisella kuristimella varustetut loisteputket ovat erityisen herkkiä näille vaihteluille, mutta myös monet LED-valot kärsivät kiusallisesta välkynnästä.

Välkyntä kuriin ohjauselektroniikalla

Valtavalo G4 LED-valoputkessa ongelma on ratkaistu satsaamalla ohjauselektroniikkaan. Hyvinvointiin ja stressittömään valaistukseen liittyy myös tuotteen pitkäikäisyys sekä vireystilaan ja melatoniinin tuotantoon vaikuttava valon spektri. LED-valoputkemme on suunniteltu erityisesti työpaikoille ja tiloihin, joissa oleskellaan ja työskennellään pitkään ja täytyy nähdä hyvin”, Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen kertoo uutuudestaan.

”Loisteputken ja tyypillisen kilpailevan LED-valoputken välkyntäprosentti on yli 30, kun se Valtavalo G4 LED-valoputkessa on reilusti alle 5 ollen käytännössä jo täysin välkkymätön”, jatkaa Laatikainen.

Kotimainen G4 LED-valoputki valmistetaan Kajaanissa Valtavalon omassa tuotantolaitoksessa. Viime vuoden lopulla yritys ilmoitti moninkertaistavansa LED-valoputkien tuotannon hankkimalla toisen täysautomaattisen tuotantolinjaston.

Valtavalo G4 LED-valoputki on ensiesittelyssä Jyväskylän Sähkö Tele Valo ja AV –messuilla 3.-5.2.2016.

 

Lähteitä:
1) Poplawski, M.E. & Miller N.M. Flicker in Solid-State Lighting: Measurement Techniques, and Proposed Reporting and Application Criteria, 2013
2) 1789-2015 – IEEE Recommended Practices for Modulating Current in High-Brightness LEDs for Mitigating Health Risks to Viewers
3) Lehtiartikkelit:
– Hur påverkas vi av flimmer och osynliga ljusmodulationer?, Ljuskultur 5/2013
– Proper driver design eliminates LED light strobe flicker, LED’s Magazine 04/2014
– Understand the lighting flicker frustration, LED’s Magazine 11-12/2015
– Chart the course of energy-efficient SSL through lighting regulations, LED’s Magazine 10/2015

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!