Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

EU-suositus ja cleantech vauhdittavat LED-valaistusta

19.8.2013

Kajaanilainen led-valoputkivalmistaja Valtavalo saa lisävauhtia Tukesin hiljattain julkaisemasta muistiosta, joka yksinkertaistaa loisteputkien korvaamista LED-valoputkilla. Toinen tuore vauhdittaja on ehdokkuus kansainvälisessä cleantechin bisneskilpailussa.

Tukesin kesäkuussa julkaiseman muistion ja vastaavan EU-suosituksen mukaan LED-valoputkia voidaan käyttää ns. retro fit -käytössä vanhan loisteputken tilalla semmoisenaan, vain sytytin ja putki vaihtaen sekä myös conversion kit -käytössä muutetuissa valaisimissa.

Sytyttimen ja putken vaihtamista ei Tukesin muistion ja vastaavan EU-tasoisen suosituksen mukaan lueta valaisimen muutostyöksi”, Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen sanoo.

Tämä Tukesin tiedote on tervetullut selventämään termejä ja käytäntöjä, koska alalla on levitetty ajoittain ristiriitaistakin tietoa LED-valoputkien käytöstä.”

Jos elektronisen liitäntälaitteen valaisin muutetaan (nk. conversion kit -asennus) ja kuristin ohitetaan, valaisinta ei suosituksen mukaan myöskään tarvitse CE-merkitä ja testata, jos valaisinta ei myydä edelleen ja valaisin on turvallinen.

Nämä suositukset eivät tuota valaisimenmuutoskuviota lukuunottamatta tuo kovin uusia ja isoja asioita, mutta selkeyttävät peliä ja antavat lisää uskoa asiakkaillemme, että LED-valoputkia saa ja pitää käyttää”, Laatikainen toteaa.

Laatikaisen mukaan myös uusasennuksia tehdään koko ajan enemmän ja enemmän jo lähtökohtaisesti  LED-valoputkilla.

Jumbossa 5000 LED-putkella 60 prosentin valaistussäästöt

Neljännes meidän kaupastamme on jo uudis- tai saneerauskohteita, joissa tarjoamme valaistussuunnittelun, valaisinrungot ja valonlähteet. Tyypillisiä uudiskohteita viime ajoilta ovat mm. useampi S-Market eri puolilla Suomea.”

Suomen suurimmassa kauppakeskus Jumbon parkkitilojen siirtyessä LED-valaistukseen Valtavalo vielä testautti omalla kustannuksellaan LED-tekniikan projektin alkuvaiheessa.

Kun projekti valmistuu tämän vuoden puolella, niin kaikkiaan 5000 LED-valoputkea on mennyt Jumbon parkkihalliin. Niistä noin tuhat oli aiempaa Kiinassa kokoonpantua 2. sukupolven LED-valoputkea ja loput 4000 kotimaista omalla robottilinjalla valmistettua 3. sukupolven tuotetta”, Laatikainen kertoo.

Kun viimeisetkin G3-LED-valoputket on asennettu, Jumbon parkkihallien valaistuksessa saavutetaan Laatikaisen mukaan yli 60 prosentin säästöt, valaistuksen laatu on parempi ja putket kestävät viisi kertaa pidempään kuin vanhat loisteputket.

Tekniikka ja bisnesosaaminen valokeilaan cleantech-kisassa

Jumbo-projektissa konkretisoituu Laatikaisen mukaan niitä argumentteja, joiden perusteella Valtavalo on nimetty valaistus/energiatehokkuus-sarjan 10 voittajaehdokkaan joukkoon kansainvälisessä maailman johtavia cleantech-klustereita edustavan Global Cleantech Cluster Association (GCCA) vuosittaisessa Later Stage Award -kilpailussa.

Tänä vuonna kilpailuun lopulliset voittajat kymmenessä sarjassa kaikkiaan 160 ehdokkaan joukosta julkistetaan marraskuussa Lahdessa järjestettävän Corporate Cleantech Venture Day -tapahtuman yhteydessä.

Kymmenessä eri kategoriassa voittoa tavoittelevat niin sanotut keski- ja myöhemmän vaiheen cleantech-yritykset, jotka edustavat monipuolisesti cleantechin eli puhtaan teknologian eri toimialoja.

Suomen ympäristöteknologiaklusteri nimeää vuosittain kisaan mukaan lupaavia suomalaisia puhtaan teknologian kasvuyrityksiä. Suomesta kisassa on mukana tänä vuonna kaikkiaan kymmenen yritystä.

GCCA:n Later Stage Award -kilpailu tarjoaa cleantech-yrityksille erinomaisen mahdollisuuden esitellä osaamistaan kansainvälisille pääomasijoittajille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille.

Valtavalo on kilpailun voittajaehdokkaiden joukossa muun muassa robotisoidun oman tuotantolinjansa, huippuvalotehokkaiden omien valoputkiensa sekä liiketoimintamallinsa toimivuuden ansiosta.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!