Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Miksi LED-valoputki integroidun LED-valaisimen sijaan?

27.2.2017

Kysymykseen ei ole helppoa vastata lyhyesti ja yleispitävästi, koska molemmille tuotesegmenteille on omat optimitilanteensa. Aihetta voidaan ja on syytäkin lähestyä niin aloitus- ja elinkaarikustannusten kuin käytettävyydenkin näkökulmasta. Tässä kirjoituksessa pyrimme luomaan katsauksen tähän mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen aiheeseen.

Ensimmäisenä valintaan vaikuttavana tekijänä on mahdollinen olemassa oleva valaistus. Jos tiloissa on jo vanha loisteputkivalaistus, on yhteensopivien LED-valoputkien käyttö aloituskustannuksiltaan tyypillisesti huomattavasti edullisempaa, vaikka valaisimia samalla huollettaisiinkin. Integroidut LED-valaisimet valittaessa edessä on nimittäin yleensä vanhan valaistuksen ja johdotuksen purkaminen, uuden johdotus sekä itse valaisimien investointikustannus. Jos taas valaisimet ja johdotukset hankitaan tilaan, jossa valaistusta ei vielä ole lainkaan, on tilanne aloituskustannusten suhteen tasaväkisempi.

Integroiduissa valaisimissa kaikki elektroniikka on paketoitu itse valaisimeen, jonka sähkömies asentaa osaksi kiinteistön sähköverkkoa. Kun valaisin ennemmin tai myöhemmin rikkoutuu, on olemassa riski siihen, ettei samanlaista valaisinta tai sopivaa varaosaa enää löydykään markkinoilta. Tällöin valaisinasennuksen samankaltaisuus häviää tai edessä on kaikkien valaisinten uusiminen. Markkinoilta löytyy valmistajakohtaisia moduuleja, ja integroiduille valaisimille on yritetty luoda myös yhteisiä standardimoduuleja, mutta toistaiseksi ne eivät ole vakiinnuttaneet asemaansa.

Sen sijaan sisäisen virtalähteen LED-valoputkilla kaikki elektroniikka on paketoitu putkeen, joka on helppo vaihtaa. Vaihdon voi suorittaa käytännössä kuka vain, eikä sähkömiehen pätevyyttä tarvita. Samanväristä valoa tuottavaan putkeen vaihdettaessa valaistus säilyy aina vaihtojenkin jälkeen samanlaisena ja LED-valoputkien myöhemmän saatavuuden puolesta puhuu niille 12/2014 myönnetty kansainvälinen IEC 62776 standardi. Itse valaisinrungot ja johdotus säilyvät siis jatkossakin koskemattomina. Jos valaistus halutaan päivittää vaikkapa kymmenen vuoden päästä modernimmaksi sen hetken parhaaseen tekniikkaan, on se mahdollista tehdä pelkällä putken vaihdolla. Lisäksi valintaa tehtäessä kannattaa ottaa huomioon ylläpitovastuu: integroitu valaisin on lähtökohtaisesti kiinteä asennus, joka yleensä on kiinteistön omistajan vastuulla. LED-valoputkivalaistuksessa valaisinrunko on kiinteä asennus, mutta LED-valoputket itsessään ovat irtaimistoa ja vaihdettavissa kiinteistön käyttäjän toimesta.

Integroitujen LED-valaisimien kiistattomia etuja ovat olleet niiden riippumattomuus valaisimen muodosta ja mahdollisuus erilaisiin valaistuksen ohjausteknologioihin. LED-valoputken etuna puolestaan on tuttu valaisimen muoto ja käytettävyys. Myös LED-valoputkivalaisimiin on tulossa yhteensopivuus Dali-valaistuksen ohjauksen kanssa ja LED-valoputkien himmennys on osalla valmistajia jo tätä päivää, joten tilanne on tasoittumassa nopeasti. Ohjausteknologioissa valmistajakohtaiset ratkaisut ovat usein haasteellisia, koska valmistajan poistuessa pelikentältä tai valmistajan vaihtaessa teknologiaa on myös asiakkaalla usein edessä siirtyminen uuteen ratkaisuun, koska tukea vanhalle ei ole enää saatavilla. Ohjauksessa kannattaakin pitäytyä yleisesti käytetyissä standardoiduissa teknologioissa (kuten DALI) tai perustaa liike-, läsnäolo- ja aikaperusteinen valaistuksenohjaus tavanomaisiin sensoreihin ja ohjauselektroniikkoihin, joita saa mistä tahansa hyvin varustellusta sähkötukusta. Tällaiset sensorit myös kuka tahansa sähkömies osaa asentaa ja huoltaa. LED-valoputkien tapauksessa on tyypillistä käyttää valaisimen sisällä 3-vaihejohdotusta ja ohjata yhdessä valaisimessa olevia useampia LED-valoputkia erikseen, jolloin valaistuun tilaan voidaan luoda kätevästi erilaisia valaistustasoja ilman himmennysominaisuuttakin. Näin voidaan saavuttaa kaikki ne keskeiset toiminnallisuudet, joita kalliimmat ja monimutkaisemmat valaistuksenohjausjärjestelmät tarjoavat. Tavanomaisten sensorien ja LED-valoputkien yhdistämisen etuina ovat toimintavarmuus sekä edulliset elinkaarikustannukset.

Valaistusalan markkina-analytiikan mukaan näiden kahden teknologian tulevaisuus nähdään varsin ristiriitaisesti. Säännöllisten markkina-analytiikkaraporttien tuottajista mm. Infiniti Reports ja Stratetic Unlimited ennustivat vuonna 2015 LED-valoputkille 28-29% vuotuista kasvua useammaksi vuodeksi eteenpäin ja suurinta siivua LED-valaistusmarkkinasta. Frost & Sullivan puolestaan vannoo integroitujen LED-valaisimien nimeen – yritys on jo pitkään ollut kuoppaamassa LED-valoputkien tuotesegmentin kokonaisuudessaan ja ennustanut viimeiset LED-valoputket myytävän 2020-luvun puoleen väliin mennessä.

Valtavaa ristiriitaa selittää kun ymmärtää, että markkina-analyysit heijastavat tutkimuksiin haastateltujen yritysten näkemyksiä ja tahtotiloja. On ilmeistä, että valaistusmarkkinassa toimivien tahojen tarkoitus on myydä tuotteita, joista saa mahdollisimman hyvän tuoton. Niinpä LED-valoputkituote pitkällä käyttöiällä ja alhaisella hintatasolla ei ole kovinkaan houkutteleva tuotesegmentti tuotteita valmistaville ja myyville tahoille. Tästä kertoo mm. se, että Samsung ja Toshiba ovat luopuneet kokonaan LED-lamppu- ja valoputkiliiketoiminnasta. Myös Osram myi ao. liiketoimintansa hiljattain kiinalaisille, ja tätä nykyä Osramin LED-lamppuja ja -putkia kutsutaan nimellä LEDvance.

Jos suuryritykset eivät näe LED-valoputkissa kannattavaa liiketoimintaa, tarkoittaako se sitä, että markkinaa ei olisi olemassa tai että tuotesegmentti olisi loppuasiakkaan kannalta huonompi kuin vertailutuoteryhmänä toimivat integroidut LED-valaisimet, joiden nimeen suuryritykset vannovat? On selvää, että myyntipuheista huolimatta asiakkaan ja valmistajan etu ovat usein hivenen eri asioita – joskus ne ovat jopa täysin päinvastaisia. Näin myös tässä tapauksessa. LED-valoputkissa loppuasiakkaalla on mahdollisuus uusia valaistus edullisesti erittäin alhaisilla elinkaarikustannuksilla ja samalla satsata tuotteeseen, jonka tulevaisuus on standardin myötä turvattu. Tämä ei perinteisen valaistustoimijan vakiintuneisiin toimintamalleihin ja katerakenteisin oikein istu.

Integroituihin valaisimiin verrattuna LED-valoputkilla on kilpailuetuina puolellaan:

  • Kansainvälinen standardi takaa yhteensopivien korvauslamppujen löytymisen vanhaan T8-asennukseen nyt ja tulevaisuudessa. Kukaan ei voi taata, että integroidun valaisimen mallia tai valmistajaa olisi olemassa edes tuotteen takuuaikaa. Maailmalla on jo paljon esimerkkejä, joissa katto täyttyy erinäköisistä valaisimista, kun integroitujen valaisinten mallit ja valmistajat häviävät markkinoilta jopa jo takuuaikana.
  • Alhainen ensiasennushinta jos loisteputkivalaisimet ovat jo olemassa. Jos valaisimessa on magneettinen kuristin ilman kompensointia, on asennus yksinkertaista: pelkkä putken ja sytyttimen vaihto. Myös vanhan elektronisen liitäntälaitteen valaisimen uudelleenjohdottaminen on pääsääntöisesti taloudellisesti kannattavampaa kuin laittaa kokonaan uudet toimittajariippuvaiset integroidut LED-valaisimet.
  • Jatkossa valaistuksen päivitys uusimpaan teknologiaan voidaan tehdä yksinkertaisesti ja edullisesti pelkällä standardinmukaisen putken vaihdolla.
  • Putket voi siirtää helposti toiseen kohteeseen.
  • Infiniti Reportsin (2015) ja Strategies Unlimitedin (2015) markkina-analyysien mukaan LED-valoputket on LED-valaistusmarkkinan suurin tuotesegmentti liikevaihdollisesti ja kasvaa vuoteen 2022 vieläpä kaikkein nopeimmin. Onkin perusteltua uskoa, että LED-valoputket on ensisijainen korvaaja vanhoille loisteputkiasennuksille, vaikka moni alan toimija toista väittäisikin.

Edellämainituista syistä johtuen myös uudis- ja saneerauskohteissa kannattaa asentaa LED-valoputkivalaisimet ja niihin LED-valoputket.

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, yksi Valtavalo Oy:n perustajista, toimi yrityksen toimitusjohtajana vuosina 2008-2019, ja jatkaa edelleen Senior Advisorin roolissa. Laatikainen vaikutti merkittävästi LED-valoputkimarkkinoiden avautumiseen ja vakiintumiseen Suomessa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!