Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Kajaanin ihme

13.3.2017

Koska LED-valoputkiemme todellisesta valmistuspaikasta kuulee ajoittain lähinnä kilpailijoiden levittämänä kyseenalaistuksia, näimme aiheelliseksi kuvata avoimesti, miten ja missä LED-valoputkemme valmistetaan.

Hiljattain palaverissa yhteistyökumppanimme lausui, että maailman LED-valoputket valmistetaan tänä päivänä joko Kiinassa tai Kajaanissa. Käyttipä hän vielä sanoja: ”Kajaanin ihme”. Näillä sanoilla hän pyrki varmasti imartelemaan yritystämme, mutta toisaalta jutussa on totta toinen puoli. Olen tämän jälkeen rohkeasti käyttänyt ao. provosoivaa toteamusta pilke silmäkulmassa itsekin, vaikka vertaus Kajaanin ja Kiinan LED-valoputkituotannoista ei ehkä reilu olisikaan. LED-tuotteiden tuotanto on nimittäin globaalisti keskittynyt Kiinaan ja siellä valmistetaan lähes kaikki isot valaistusmerkit – siellä myös Valtavalon ensimmäiset LED-valoputket on taannoin valmistettu. Jo vuodesta 2012 kaikki valmistamamme LED-valoputket on kuitenkin tehty Kajaanissa. Olemme myös käyttäneet mahdollisimman paljon kotimaisia materiaalintoimittajia ja lisänneet tuotteemme kotimaisuusastetta aina, kun siihen on mahdollisuus ollut.

Vaikka faktat ovat puolellamme, ilkeiltä puheilta on hankala välttyä. Viimeisimmän kuulemamme paikkaansa pitämättömän väitteen mukaan ostaisimme LED-valoputkiemme muoviset päätykappaleet kiinalaistuotteita maahantuovalta kilpailijaltamme. Tuotettamme on väitetty myös milloin täysin kiinalaiseksi ja milloin koti-Suomessa laitetaan vain ”päätytulppa paikoilleen”. Useimmiten aihetta tuntemattoman ylimielinen kommentti onkin lakonisesti: ”samaa kiinalaista tavaraa se on kuin kaikki muukin – ylikallista vain”.

Vaikka perättömät jutut joskus harmittavatkin, on kilpailijoiden tai muiden asiasta tietämättömien paikkaansa pitämättömät huhupuheet toisaalta osin ymmärrettäviä. Hankalahan se on uskoa, että maailman parhaita LED-valoputkia voisi valmistua pienen suomalaisen yrityksen toimesta Kajaanissa. Näin asian laita kuitenkin näyttäisi olevan, mikäli uskomme puolueettomia laboratoriomittauksia ja riippumattomia vertailuja, kuten LUX Review’n hiljattain julkistettua 12 LED-valoputken vertailua.

LED-valoputkemme kokoonpannaan Kajaanissa omassa tehtaassamme. Käytämme kokoonpanoon käsivarsiroboteilla varustettuja Kuopiossa suunniteltuja ja valmistettuja automaatiolinjastoja. Lippulaivatuotteemme G-sarjan LED-valoputkien runkoalumiinit tulevat meille Pirkanmaalta, muovikuvut Vaasasta, päätykappaleiden muovit tulevat Outokummusta ja metalliosat puolestaan Vantaalta. Päätykappaleetkin kokoonpannaan roboteilla Kajaanissa omassa tehtaassamme. LED-piirikortit ostetaan paikallisesti Kajaanista ladottuina. Lopuksi tuotteet kääritään Vantaalta hankittuihin pakkausmateriaaleihin. Lippulaivatuotteemme kotimaisuusaste on n. 80%, mikä on hyvin lähelle maksimaalista osuutta, kun ottaa huomioon sen mitä soveltuvia materiaaleja Suomesta löytyy. Uuden E-sarjan tuotteemme osalta kotimaisuusaste ei vielä yllä aivan samalle tasolle, mutta kun materiaalien hankintakanavat vakiintuvat lähivuosien aikana, suosimme taatusti kotimaisia materiaalien toimittajia.

Vaikka olemme aktiivisesti puhuneet kotimaisen valmistuksen puolesta lukemattomia kertoja mediassa, meille kotimainen tuotanto ja tuotteet eivät ole olleet pelkästään arvovalintoja tai yhteiskunnallisen vastuun kantamista – ne perustuvat myös raakaan bisnes-ajatteluun. Kun suurin osa tuotannostamme päätyy käytettäväksi kotimaahan tai muualle pohjoiseen Eurooppaan, on vain loogista ja logistisesti järkevää valmistaa tuotteet täällä. Vaikka kaikki kertovat tuotteidensa olevan korkealaatuisia, voimme kokemuksesta sanoa, että tuotteen todellinen huippulaatu vaatii huippuunsa viritetyn suunnittelun, materiaalit ja valmistusprosessin. Suomessa ao. asiat on helpompi toteuttaa ja pitää kunnossa kuin toisella puolen maapalloa. Kotimaisessa valmistuksessa ja materiaalien hankinnassa valuuttakurssin heilahtelun riski on myös pieni, eikä dollarin arvon vaihtelu vaikuta meidän hinnoitteluumme kuin korkeintaan välillisesti.

Kuten yllä olevasta voit todeta, Valtavalolla suhtaudutaan kotimaisuuteen hyvin suurella vakavuudella. Kajaanin ihme on paitsi meidän, myös asiakkaidemme ja koko Suomen etu.

Tarjoamme mielellämme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme mahdollisuuden vierailla Kajaanin tehtaalla tutustumassa moderniin tuotantoautomaatioon – Kajaanin ihmeeseemme. Tiedustele rohkeasti vierailumahdollisuudesta oman alueesi aluemyyntipäälliköltä. Heidän yhteystietonsa löytyvät täältä.

Video G-sarjan tuotantolinjastosta:

 

Video G-sarjan päätykappaleiden tuotannosta:

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, yksi Valtavalo Oy:n perustajista, toimi yrityksen toimitusjohtajana vuosina 2008-2019, ja jatkaa edelleen Senior Advisorin roolissa. Laatikainen vaikutti merkittävästi LED-valoputkimarkkinoiden avautumiseen ja vakiintumiseen Suomessa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!