Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60
Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60

Kommer EU att återinföra lampor och armaturer?

4.9.2018

Den här texten är en fri översättning av artikeln ”Will EU bring back lamps and luminaires?” publicerad av LuxReview den 26 april 2018.

UTKAST till Europeiska bestämmelser som visats för Lux tar upp möjligheten av en återgång till armaturer med utbytbara lampor.

Enligt de radikala förslagen måste tillverkarna göra ljuskällorna utbytbara och löstagbara från fästet till september 2020.

Utkastet till ekodesignlagarna fastställer att ”tillverkare och importörer måste se till att slutanvändaren enkelt ska kunna ta bort ljuskällor och separata manöverdon som omfattas av bestämmelsen utan permanenta mekaniska skador.

Om ljuskällor och separata manöverdon … inte enkelt kan tas bort av slutanvändaren, måste tillverkare och importörer se till att de inneslutande produkterna utformas på ett sådant sätt att ljuskällor och separata manöverdon … enkelt kan tas bort av kvalificerade yrkespersoner.”

Om förslagen införs kommer de att ha stor inverkan på hur lampor tillverkas.

Under senare år har LED-lysrören kommit att dominera marknaden. Tillverkarna har integrerat LED-lysrör och lampor till en helhet där LED-lysrören ofta sitter fast i en kylfläns eller lampkropp. Många armaturer, särskilt sådana som har högre kapslingsklass, är helt täta.

Att övergå till ett nytt sätt att bygga in ljuskällan skulle innebära stora förändringar för de företag som gjort betydande investeringar i automatisering. Dessutom kommer sannolikt också den föreslagna tidsperioden – endast 28 månader – att ifrågasättas.

Förslagen innehåller också i praktiken ett förbud mot både volframhalogenlampor och lysrörslampor som ljuskällor till 2020. Dessutom ska ett minsta effektkrav på 85 lumen per watt och en maximal förbrukning i viloläge på 0,5 W för alla ljuskällor införas.

Biografer, teatrar och konsertarenor motsätter sig i stor utsträckning den här delen av bestämmelserna, eftersom de ofta använder ljuskällor som HPL-volframlampor med enkel fattning. Den här delen av branschen var undantagen enligt tidigare lagstiftning. Association of Lighting Designers har startat en kampanj som heter Save Stage Lighting för att bestrida förslagen.

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (M.Sc.) har arbetat för Valtavalo sedan 2014. Hon är ansvarig för marknadsföring och kommunikation.

Vill du läsa mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste blogginläggen och nyheter direkt till din inkorg!

Kontakta oss

Prata med våra belysningsrådgivare

Våra belysningsrådgivare är även tillgängliga för online-möten. Boka ditt möte redan idag!