Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Tuoko EU takaisin lamput ja valaisinrungot?

27.5.2018

LuxReviewn toimitus on saanut nähtäväkseen Euroopan Unionin direktiiviluonnoksen, jossa esitetään paluuta valaisinrunkojen ja vaihdettavien valonlähteiden aikaan. Mullistavassa esityksessä ehdotetaan, että valaisimissa käytettävien valonlähteiden tulee syyskuuhun 2020 mennessä olla vaihdettavia ja korvattavissa uusilla.

Ecodesign-direktiiviluonnoksen mukaan valmistajien ja maahantuojien olisi varmistuttava siitä, että valonlähteet ja erilliset ohjauslaitteet on poistettavissa valaisimesta loppukäyttäjän toimesta helposti – ilman, että valaisin siitä vahingoittuu.

’Mikäli valonlähdettä tai erillistä ohjauslaitetta ei voi helposti poistaa loppukäyttäjän toimesta, valmistajan tai maahantuojan on varmistuttava siitä, että valonlähde tai erillinen ohjauslaite on helposti vaihdettavissa ammattilaisen toimesta.’

Ehdotuksen läpimeno vaikuttaisi merkittävästi siihen, miten valaisimia jatkossa valmistetaan.

Viime vuosina LEDit ovat dominoineet markkinoita ja valmistajat ovat integroineet LEDit joko jäähdytyslevyyn tai valaisimen runkoon. Monet, erityisesti korkean suojausluokan valaisimet, ovat täysin suljettuja yksiköitä.

Uuteen menetelmään siirtyminen merkitsisi valtavaa mullistusta niille, jotka ovat tehneet merkittäviä investointeja automaatioon. Lisäksi ehdotettu siirtymäaika – ainoastaan 28 kuukautta – tullaan todennäköisesti kyseenalaistamaan.

Ehdotus kieltäisi myös halogeeni- ja energiansäästölamppujen käytön vuonna 2020. Valotehon minimivaatimus 85 lm/w ja valmiustilan maksimiteho 0,5W tulevat voimaan kaikkiin valonlähteisiin.

Tämä ehdotuksen osa on saanut osakseen myös vastustusta, koska esimerkiksi teattereiden ja live-areenojen valaistuksessa luotetaan elohopeahöyrylamppujen kaltaisiin suuritehoisiin valonlähteisiin. Aikaisemmat lait eivät ole niitä koskeneet. Valaisinsuunnittelijoiden yhdistys onkin alkanut kampanjoimaan sen puolesta, että näyttämövalaistus jätettäisiin tälläkin kertaa ehdotuksen ulkopuolelle.

Teksti on vapaa käännös LuxReviewn 26.4.2018 julkaisemasta artikkelista Will EU bring back lamps and luminaires. Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli on luettavissa täältä.

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (FM) on toiminut Valtavalolla vuodesta 2014 lähtien vastuualueinaan markkinointi ja viestintä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!