Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60
Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60

Industribelysning

Högkvalitativa LED-lösningar för professionellt bruk

HÖGKLASSIG INDUSTRIBELYSNING
FÖRBÄTTRAR PRODUKTIVITETEN

Den högklassiga LED-belysningen är ett kostnadseffektivt, hållbart och säkert val för alla typer av industrilokaler.

Industrins behov av belysning är mångfacetterat – temperaturerna, lokalernas storlek och behoven av belysningsstyrka varierar. Detta innebär att även belysningslösningarna måste vara flexibla. Krävande miljöer utgör dessutom särskilda utmaningar för belysningen – till exempel hög temperatur, vibrationer eller orenheter i luften ställer särskilda krav på belysningsprodukterna.

Tillverkningsindustrin var bland de första att inse fördelarna med en utbytbar ljuskälla – enkelt underhåll och god funktionsförmåga också i svåra förhållanden. Våra lösningars pålitlighet och hållbarhet även i krävande förhållanden och på platser där byten är svåra, är ytterst viktiga egenskaper.

I väl upplysta lokaler förbättras arbetarskyddet och arbetets effektivitet ökar. Forskning visar att man med väl genomtänkt belysning kan förbättra produktiviteten i industrin med i genomsnitt 8 procent. Samtidigt minskar antalet fel och olycksfall i arbetet.

För att säkerställa bästa möjliga resultat gör vi för varje installation upp en specifik belysningsplan i vilken vi beaktar kundens behov och önskemål samt följer rekommendationerna i standarden för inomhusbelysning. Nedan berättar vi närmare om belysningsrekommendationerna för några industribranscher.

Livsmedelsindustrin

Av belysningen inom livsmedelsindustrin krävs exempelvis splitterfria armaturer som är lätta att rengöra och tål vatten under högt tryck. Också till exempel bageriers höga temperaturer medför egna utmaningar för ljuskällorna.

För dessa typer av anläggningar rekommenderar vi armaturen Prima Plus, som är förenlig med HACCP. För livsmedelsindustrin lämpar sig särskilt väl de splitterfria LED-lysrören G4 och G5 samt LED-lysröret E3 plus, vars glasrör är splitterskyddat med en plastbeläggning. Tack vare sin höga värmetolerans (+70°C) lämpar sig LED-lysröret G5 High Temp väl som ljuskälla i exempelvis bagerier.

Trä- och pappersindustrin

Vid belysning inom trä- och pappersindustrin är det speciellt viktigt att beakta och förhindra den s.k. stroboskopiska effekten, som otillräcklig eller annars dålig belysning skapar och som gör att farliga delar som roterar med en viss hastighet ser ut att stå stilla. När man vill skapa en säker arbetsmiljö är en högklassig flimmerfri belysning en absolut förutsättning i dessa sammanhang. Valtavalo G-seriens LED-lysrör producerar i praktiken flimmerfritt ljus, varvid farliga situationer där en klinga som roterar ser ut att stå stilla, inte kan uppkomma.

Utöver förbättrat arbetarskydd har tillräckligt och högklassigt flimmerfritt ljus konstaterats förbättra den allmänna hälsan och orken på arbetsplatserna, vilket innebär att belysningen också har en direkt inverkan på arbetets effektivitet.

För trä- och pappersindustrin lämpar sig särskilt väl armaturerna Prima plus eller Prima trio försedda med flimmerfria och ytterst långlivade LED-ljuskällor från G-serien.

Metallindustrin

I metallindustrin uppkommer ofta damm och ångor, vilket betyder att armaturerna måste vara väl skyddade. Dessutom förekommer i industrilokaler mycket maskinell bearbetning och till exempel används olika typer av lyftanordningar. Trots att fler armaturer med utbytbar ljuskälla behöver monteras än exempelvis armaturer av typen highbay, garanterar de utbytbara ett jämnare ljus till exempel i anslutning till skuggande traverskranar.

Att belysningen har lång livslängd och är lätt att underhålla är viktiga egenskaper särskilt i lokaler där bytes- och underhållsarbeten är svåra eller dyra att göra.

Prima Plus och Prima Trio -armaturerna är skyddade mot damm och ångor (IP66). De är lätta att rengöra och lämpar sig för montering i såväl tak som på väggar. I kombination med dessa armaturer säkerställer långlivade G-seriens LED-ljuskällor en bekymmersfri belysning i flera år. För denna typ av lokaliteter lämpar sig lysröret G5 High Power särskilt väl.

El- och elektronikindustrin

När belysningen för elektronikindustrin planeras betonas behoven av ett jämnt ljus och hög belysningsstyrka samt förebyggande av bländning. Inom den elektriska industrin behövs ofta armaturer som är väl skyddade mot dammstoft.

Som belysning rekommenderar vi Teva Slim, Prima Plus och Prima Trio

Lantbruk

Ljuset reglerar på många sätt husdjurens fysiologi genom att påverka produktionen av melatonin och dygnsrytmen. Genom att optimera lantbrukens belysning kan man förbättra djurens välbefinnande och produktivitet. Ett typiskt exempel på detta är ökad mjölkproduktion hos mjölkboskap när ladugårdens belysning ställs in på 16 timmar ljus och åtta timmar skymning (nattbelysning).

För lantgårdar lämpar sig Prima Plus och Ancora särskilt väl. Dessa armaturer är lätta att rengöra, hållbara och täta (IP66/65). Ancora tål även olika kemikalier bra. Särskilt i boskapsbyggnader, där belysningens drifttid blir lång är långlivade G4 och G5 LED-lysrör idealiska som ljuskällor.

Varvsindustrin (skeppsbyggnad och -utrustning)

På fartyg ställs el- och elektronikutrustningen på prov när spänningen och frekvensen varierar. Också vibrationer som orsakas av sjögång, propellrar, motorer eller vintertid is som bryts utgör egna utmaningar för belysningsprodukterna, som ska tåla alla vibrationer utan att gå sönder eller orsaka fara för till exempel brand.

Tack vare sin goda vibrations- och stöttålighet är Valtavalo G-seriens LED-ljuskällor mycket goda alternativ för fartyg antingen som eftermontering eller nyinstallation. Vår helautomatiserade produktionslinje säkerställer att fogarna håller och komponenterna sitter rätt samt en jämn kvalitet på produkterna.

Produktrekommendationer: Mirko (korridorer och andra offentliga utrymmen), Mandy (korridorer, stugor), Uniqa (kontorsutrymmen), Beat (torrförvaring, korridorer och kontorsutrymmen) och Prima plus (tekniska och utomhusutrymmen).

EN NÖJD KUND 
ÄR VÅRT BÄSTA VISITKORT

Vi kanske inte kan övertyga dig om hur väl våra LED-lösningar fungerar, men det kanske våra nöjda kunder kan?

Målet var att spara energi och samtidigt lösa problemen med en nedringd elavdelning på hösten när det blir mörkare. Vi bytte ca 7000 lysrör till 6000 Valtavalo LED-rör. Arbetsmiljön har blivit ljusare för alla med LED-tekniken.
- Erik Liljegren, Automation engineer, Suzuki Garphyttan AB
Utbytet av befintliga armaturer till Valtavalo på (Abba) Orklas anläggning i Kungshamn har medfört lägre elförbrukning och en enklare montage från start.
- Jan Persson, Orkla Kungshamn
Målsättningen var att hitta en LED-lösning för mycket utmanande industriytor. Efter att ha testat ett flertal LED-armaturer från olika leverantörer valde Höganäs Valtavalos LED-lysrör. ”Valtavalos LED-lysrör visade sig vara det mest hållbara alternativet och även energieffektiviteten var marknadens bästa.”
- Mats Andersson, Manager, Höganäs AB
Valtavalo genomförde en omfattande belysningsreform i våra lokaler. Vi letade efter en energieffektiv, långvarig och lätt att underhålla belysning, och i Valtavalos lösning uppfylls alla ovanstående kriterier perfekt.
- Saku Salminen, SOE Busproduction Finland Oy, Finland
Vi har använt Valtavalos LED-lysrör i några år nu och fann dem hållbara och med ett bra ljus. Vi har gjort betydande besparingar med lägre drifts- och underhållskostnader.
- Markus Snellman, Tekniska direktör, Oy Snellman AB, Finland
Vi ersatte ständigt trasiga elektroniska induktorer och lysrör i vår tillverkningsanläggning. Anläggningens nya belysningslösning är baserad på utbytbara ljuskällor, vilket gör den underhållsfri och säkerställer att vi inte längre behöver oroa oss för trasiga induktorer.
- Jarmo Laakkonen, Service och underhåll, Karelia Ikkuna Oy

KONTAKTA VÅR FÖRSÄLJNING
SÅ BERÄTTAR VI MER!

Kontakta våra belysningsexperter så planerar vi tillsammans en helhet för era lokaler! Eller ta del av våra mångsidiga referenser.

Kontakta oss

Prata med våra belysningsrådgivare

Våra belysningsrådgivare är även tillgängliga för online-möten. Boka ditt möte redan idag!