Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Vanhat loisteputket lisäävät tulipalovaaraa

13.8.2019

Usein uutta mullistavaa tekniikkaa markkinoille esiteltäessä ensimmäisten tuoteversioiden laatu, käytettävyys tai turvallisuus voi jäädä vähemmälle huomiolle. Samoin kävi myös toistakymmentä vuotta sitten LED-tekniikan rynnistäessä ensi kertaa koteihin ja yrityksiin. Moni varhaisten LED-valojen käyttäjistä törmäsi laadultaan heikkoihin ja nopeasti vikaantuneisiin tuotteisiin. Myös sähköisku- ja palovaaroja raportoitiin laajalti. LED-tuotteiden osalta oman lisänsä soppaan toi tuotteiden valmistuksen keskittyminen Kaukoitään ja maahantuojien tai paikallisten myyjien vähäinen tuoteosaaminen. Joskus kuitenkin ensikosketusten epämiellyttävät yllätykset ja niiden mediassa saama huomio saattavat pinttyä mieliimme tarpeettoman pitkäksi aikaa ja jopa estää kypsään ikään ehtineen ja laajalti toimivaksi todetun tekniikan käyttöönoton.

Ennakoivaa sähköjärjestelmien huoltotoimintaa yhdessä vakuutusyhtiöiden kanssa tehneen Paikallis-Sähkön työpäällikkö Veijo Malinen kertoo yhtiön käyttäneen jo vuosia LED-valoputkia yhtenä keskeisenä loisteputkivalaistuksen sähköturvallisuutta parantavana keinona.

Viallisessa loisteputkessa kytee suuri tulipalovaara

Paikallis-Sähköllä on tehty vuosien varrella lukuisia lämpökameramittauksia viallisen loisteputken lämpenemisestä ja todettu muun muassa, että loppuun palaneen loisteputken pään lämpötila voi kohota pahimmillaan jopa yli 200°C:een. Loppuun palanut loisteputki myös kuumentaa ja kuormittaa putkea syöttävää kuristinta, joka voi lopulta syttyä tuleen. Loppuun palaneen loisteputken lämpösäteily voi vieläpä sulattaa valaisimen suojakuvun puhki. Nämä yhdistettynä valaisimen pinnalla olevaan pölyyn aiheuttaa merkittävän tulipalon vaaran.

Tukes valvoo ja testaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin maaliskuussa 2019 julkaiseman tiedotteen mukaan sähkölaitteet aiheuttivat Suomessa yli 2 500 tulipaloa vuonna 2018. Eniten sähköpaloja aiheuttivat kotitalouksissa liedet ja uunit (noin 950 kpl), valaisimet (noin 200 kpl) ja kiukaat (noin 140 kpl). Loisteputkivalaisimet ovat jo pitkään olleet pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTOn mukaan sähköliesien jälkeen suurin rakennuspalojen hälytysten aiheuttaja. Koska sähköliesipalot ovat pääsääntöisesti ihmisten huolimattomasta käytöstä aiheutuneita, on pelkkä tekniikka huomioiden vanha loisteputkitekniikka maamme suurin rakennuspaloihin liittyvien hälytysten aiheuttaja. Tiedotteessaan Tukes vinkkaa turvallisempaan sähkönkäyttöön ja pitämään silmällä vanhojen loisteputkien vikaantumisia sekä kehottaa samalla myös suosimaan LED-valaistusta, joka ei lämpene, kuten perinteinen valaistustekniikka.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tuntee myös LED-valoputket tuotesegmenttinä hyvin ja on ollut todistamassa 2000-luvun alkupuolella ensimmäisten LED-valoputkien esiinmarssin ja nopeasti kasvaneen tarpeen ottaa vaihteleva laatu ja turvallisuus hallintaan. Jo vuonna 2011 eurooppalaisten markkinavalvontaviranomaisten suositusdokumentilla sovittiin pelisääntöjä, joiden mukaan valmistetut ja asennetut LED-valoputket olisivat turvallisia ja täyttäisivät niille EU:ssa asetetut vaatimukset. LED-valoputkimarkkina siistiytyi toden teolla kuitenkin kansainvälisen IEC 62776 standardin myötä. Standardissa on selvät vaatimukset turvallisten LED-valoputkien suunnittelemiseen ja testaamiseen ja se on julkaistu 2015 eurooppalaisena harmonisoituna EN-standardina. Standardin myötä myös kaikki kansainväliset valaisinvalmistajajätit ilmoittautuivat viimeistään mukaan LED-valoputkien kaupankäyntiin omien tuotteidensa kanssa. Tänä päivänä LED-valoputket ovatkin mm. Infiniti Reportsin (2015) ja QY Researchin (2018) markkinatutkimusten mukaan yksi eniten myydyistä ja myös nopeimmin kasvavista LED-tuotesegmenteistä.

Tukes testauttaa markkinavalvontansa yhteydessä jatkuvasti LED-valaisimia ja -putkia, ja putkien suhteen turvallisuusasiat ovat harmonisoidun standardin julkaisemisen jälkeen olleet merkittävästi parempaan päin – vaarallisia LED-valoputkia Tukesin markkinavalvontarekisterin mukaan vuosien 2010-2018 välillä on jäänyt haaviin koko ajan vähemmän.

Samoin EU:n markkinavalvontarekisterin mukaan vaatimustenvastaisia LED-putkia löydettiin vielä vuonna 2010 15 kpl, kun vastaava luku vuonna 2017 oli enää 1. Edelleen sama trendi näkyy myös Euroopan yhteisön laajuisen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän Safety Gaten listalla. Kaikenlaiset LED-valaistustuotteet työllistävät kuitenkin edelleen Tukesia ja muita markkinavalvontaviranomaisia ja usein halpa hinta korreloi tässäkin tapauksessa vaatimustenmukaisuuden ja laadun kanssa.

Lamppujen ja putkien paluu?

Paloturvallisuuden kannalta katsottuna on hyvä, että LED-valoputkien lastentaudit on saatu kitkettyä, koska helposti vaihdettavat lamput ja putket ovat mahdollisesti tekemässä jälleen paluuta kiinteiden LED-valaisimien hallittua valaistusmarkkinaa muutaman vuoden. Julkisuudessa viimeisen vuoden aikana on herännyt huoli siitä, että myynnissä olevista LED-valaisimista ei valonlähde usein ole käyttäjän vaihdettavissa. Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan mukaan vaihdettavan lampun puuttuminen voi LED-valaisimissa tulla käyttäjälleen yllätyksenä. Ammattikäytössä ongelma on mahdollisesti vielä suurempi, koska kiinteitä LED-valaisimia asennetaan usein kerralla kymmeniä tai jopa satoja, mutta tekniikan kehittyessä voidaan jo muutaman vuoden kuluessa olla tilanteessa, jossa samanlaista korvaavaa valaisinmallia ei välttämättä löydykään markkinoilta vikaantuneiden tilalle. Edessä on tällöin työläät valaisimenvaihdot yksinkertaisen lampunvaihdon sijaan, epäyhtenäinen valaistus tai pahimmassa tapauksessa kaikkien valaisimien ja valo-ohjausjärjestelmän ennenaikainen uusinta. Suunnitteilla oleva EU:n ekosuunnitteludirektiivi vastaa osaltaan tähän huoleen. Direktiivin voimaan astumisen jälkeen vuonna 2021 valaisimet, joista valonlähde ei ole vaihdettavissa, täytyy merkitä.

Monet LED-valoputket ovat vaihdettavissa useimpiin vanhoihin valaisinrunkoihin ilman varsinaisia sähkötöitä ja myös uusia LED-valoputkia hyödyntäviä valaisimia on tullut myyntiin useimmilta valmistajilta. LED-valoputkilla korvataan usein vanhoissa valaisimissa nimenomaan perinteisiä loisteputkia, joiden on todettu olevan yksi suurimmista tulipalojen aiheuttajista. Tästä johdettuna LED-valoputkien käytön yleistymisen voisi olettaa jatkossa parantavan paloturvallisuuttamme.

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, yksi Valtavalo Oy:n perustajista, toimi yrityksen toimitusjohtajana vuosina 2008-2019, ja jatkaa edelleen Senior Advisorin roolissa. Laatikainen vaikutti merkittävästi LED-valoputkimarkkinoiden avautumiseen ja vakiintumiseen Suomessa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!