Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880
Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Valaistuksen uusiminen ilman investointia – maksu säästöillä!

12.5.2016

Valtavalon yritysblogi tekee paluun. Ensimmäinen juttu olkaa hyvät.

Valtavalo Oy on kehittänyt palvelun, joka kannustaa yrityksiä ja julkista sektoria vaihtamaan vanhat loisteputket ympäristöä, energiaa ja rahaa säästävään vaihtoehtoon

Korkea laatu on Valtavalon keskeisin kilpailuvaltti. Teollisuuslaatuisten G-sarjan LED-valoputkiemme käyttöikä on 125 000 tuntia, kun nk. ammattilaadun kilpailevat tuotteet on vaihdettava tyypillisesti 40 000–50 000 tunnin välein.

Vaikka 40 000 tuntiakin tuntuu pitkältä ajalta, täytyy huomioida LED-valoputkien olevan elektroniikkaa ja elektroniikkateollisuuden nyrkkisäännön mukaan elektroniikan todellinen käyttöikä puolittuu, kun käyttöympäristön lämpötila nousee kymmenen astetta huoneenlämmöstä, jossa tuotteiden käyttöiät esitteissä ilmoitetaan.

Muovikuvulla suljetun valaisimen sisällä on aina kymmenen astetta korkeampi lämpötila kuin valaisimen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa karkeasti sitä, että 40 000 luvatun käyttötunnin LED-valoputki suljetun valaisimen sisällä kestääkin enää vain 20 000 tuntia. Ja jos tämä valaisin on vieläpä korkealla hallissa katonrajassa, jossa ilman kerrostumisen vuoksi lämpötila on kymmenen astetta huoneenlämpöä korkeampi, LED-valoputken käyttöikä on enää tuskin edes tavallisen loisteputken luokkaa. Tätä havainnollistaa hyvin alla oleva kaavio.

Niinpä vain satsaamalla nk. teollisuuslaadun LED-valoputkiin 125 000 tunnin käyttöiällä voi olla varma siitä, että myös todellisuudessa säästöt realisoituvat putken elinkaaren aikana. Valtavalo antaa G-sarjan LED-valoputkilleen seitsemän vuoden takuun.

Tuotteiden rinnalle palvelukonsepti

Laatu on keskeinen asia myös palvelukokonaisuudessa, jonka Valtavalo on rakentanut tuotteidensa ympärille Suomessa.

LED-valoputkien ostamisen sijaan asiakas voi tehdä kanssamme palvelusopimuksen, jossa tuotteiden ja asennuksen lisäksi Valtavalo sitoutuu myös ylläpitämään ja huolehtimaan valaistuksesta viiden vuoden sopimuskauden ajan. Asiakas maksaa palvelusta kuukausimaksun, joka on tyypillisesti pienempi kuin saatavat kuukausisäästöt.

Asiakkaalle alkuinvestointi on siis nolla euroa. Sen sijaan hän säästää heti rahaa pienentyneen sähkönkulutuksen ansiosta.

Yhä useammat yritykset ja julkisen sektorin toimijat miettivät siirtymistä energiankulutusta ja päästöjä vähentävään LED-aikaan. Moni päätyy kuitenkin edelleen ympäristöä enemmän kuormittaviin ratkaisuihin.

Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa valitaan usein edelleen hankintahinnaltaan edullisin ratkaisu, sen sijaan että vertailtaisiin vaihtoehtoja koko elinkaaren aikana syntyvien kustannusten perusteella. Vanhojen loisteputkien korvaaminen LED-valoputkilla palveluna on täysin riskitön vaihtoehto ilman investointia, jossa palvelumaksu maksetaan säästöillä ja usein rahaa jää vielä ylikin.

Jatkuva tuotekehitys tärkeää

Puhtaan teknologian markkinoilla pätevät samat lainalaisuudet kuin muillakin toimialoilla. Etenkin pienet yritykset pystyvät kilpailemaan harvoin pelkällä hinnalla, joten niiden on erottauduttava kilpailijoista muilla keinoilla. Tuotteella tai palvelulla on oltava ominaisuuksia, jotka päihittävät kilpailevat tuotteet. Valtavalo on tuonut esimerkiksi ensimmäisenä markkinoille käytännössä täysin välkkymättömän G4 LED-valoputken. Numero neljä tuotteen nimessä kertoo kyseessä olevan neljännen sukupolven LED-valoputki. Jos aiemmissa tuotesukupolvissa on pyritty pääsemään koko ajan lähemmäs kokemusta, jonka perinteinen loisteputki valonlähteenä antaa, neljäs sukupolvi pyrkii viemään käyttökokemuksen pidemmälle. Neljäs sukupolvi keskittyykin niin sanottuun ihmiskeskeiseen valaistukseen (nk. human centric lighting).

Valojen välkynnän vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on tehty tutkimuksia, joiden mukaan välkkyminen voi aiheuttaa ihmiselle monenlaisia terveyshaittoja, mm. levottomuutta, päänsärkyä ja väsymystä. Välkyntä häiritsee keskittymistä työhön ja heikentää viihtyvyyttä. Se vaikuttaa myös silmän liikkeisiin – lukeminen välkkyvässä valossa hidastaa lukunopeutta ja laskee työtehoa.

On huomattava, että aina välkyntä ei välttämättä ole ihmissilmällä havaittavissa. Vaikka ihminen ei tietoisesti havaitsisikaan välkyntää, silmän verkkokalvo ja aivot rekisteröivät sen.

Loisteputkien korvaaminen pitkäikäisillä G4 LED-valoputkilla voikin olla monella tapaa kannattava investointi, jonka voi tehdä investoimatta – palveluna.

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, yksi Valtavalo Oy:n perustajista, toimi yrityksen toimitusjohtajana vuosina 2008-2019, ja jatkaa edelleen Senior Advisorin roolissa. Laatikainen vaikutti merkittävästi LED-valoputkimarkkinoiden avautumiseen ja vakiintumiseen Suomessa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!