Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Liian hyvää ollakseen totta? Vastaako LED-valonlähde luvattua?

25.1.2017

Tekniikan maailman toimittaja Teija Aaltonen nosti tuoreessa artikkelissaan ’Korvaatko loisteputket ledivalolla? Putkia on kahdenlaisia, katso kumpi sopii sinulle’ ansiokkaasti esille LED-valoputkien hankintaan ja käyttöönottoon liittyviä seikkoja lähinnä kuluttajan näkökulmasta. Artikkeli synnyttikin ajatuksen blogikirjoitukseen. Moni valaisinvalmistaja tietää ja tuntee tässä blogikirjoituksessa esitettävät lainalaisuudet, mutta näistä harvoin kerrotaan loppukäyttäjille. Mielestämme syytä kuitenkin olisi.

Kuten muissakin valaistustuotteissa, myös loisteputket korvaavissa LED-valoputkissa on suurta vaihtelua laadussa, joka perustuu a) tuotteen suunnitteluun, b) käytettyihin komponentteihin sekä c) valmistus- & testausprosessiin. Kaikki kolme osa-aluetta on oltava kunnossa, ja jos yksikin osa-alue pettää, pettää laatu koko tuotteessa. Laatuketju on siis yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Tuotteen laatu vaikuttaa puolestaan käyttökokemukseen ja tuotteen elinikään. Laadun lisäksi myös tuotteiden ominaisuuksissa kuten valovirrassa, valotehossa, värintoistokyvyssä tai välkkymättömyydessä on markkinoilta löytyvissä tuotteissa merkittäviä eroja.

Valovirta kertoo kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa. Valovirta ilmoitetaan teknisellä arvolla Lumen (lm), jonka rinnalla usein ilmoitetaan myös valoteho, eli valovirta/teho (W) eli lm/W. Nämä suureet kertovat paljon tuotteen suorituskyvystä. Tai pikemminkin kertoisivat, jos ilmoitetut arvot pitäisivät kaikilla toimijoilla paikkansa. Alalle vakiintuneiden käytäntöjen mukaan tuotteissa on usein melkoisia eroja todellisten suoritusarvojen ja ilmoitettujen välillä. Ilmoitettavilla suoritusarvoilla kikkailu on toisaalta ymmärrettävää, koska lainsäädäntö sallii moisen toiminnan. LED-valojen ekologisen suunnittelun direktiivin 2009/125/EY mukaan LED-valaisinvalmistajalle riittää, että 20 kpl:n testausotoksesta kaikki yksilöt antavat vähintään 75% luvatusta valosta. Valmistettavan LED-lampun/-valaisimen luvatun ja todellisen valovirran välinen ero voi siis olla helposti yli 20% ja valmistettava tuote on edelleen asetuksen mukainen.

Toukokuussa 2016 julkaistussa LUX Review -lehden laajassa LED-valoputkien vertailuartikkelissa Lighting Industry Associationin riippumattomassa laboratoriossa suoritetuissa mittauksissa todellisten ja luvattujen valovirtojen ja -tehojen ero oli useammalla testatulla LED-valoputkella merkittävä. Vastaavasti ilmoitettuja optimistisia valovirta- ja -tehokkuuslukuja löytyy useimmista Suomen markkinoilla myytävistä LED-valoputkista ja -valaisimista.

Edellä mainittua vieläkin hankalampi on todentaa tuotteen pitkään elinikään liittyvät väitteet paikkansapitämättömiksi. Alalla näkeekin elinikäväitteitä, jotka eivät välttämättä perustu mihinkään standardinmukaiseen testaukseen tai elinikäsimulointiin. Nyrkkisääntönä asiakkaan on syytä vaatia myyjältä dokumentaatiota, kuten riippumattomien laboratorioiden suorittamia mittauksia tai standardinmukaisesti tehtyjä elinikäsimulaatioita kovien (> yli 50 000 käyttötuntia) elinikäväitteiden tueksi.

Myös erityisen pitkät takuuajat tuovat tullessaan epämiellyttäviä lieveilmiöitä. Tästä esimerkkinä takuuehtojen kanssa kikkailu, jota käsiteltiin Valtavalon aiemmassa blogikirjoituksessa ”Varo sudenkuoppia LED investoinnissa”. Joskus myös takuuaika röyhkeästi markkinointimielessä ylimitoitetaan, jolloin itse tuotteen laatu ei vastaa takuuaikaa. Tällöin tuotteen myyjän motiivit ja keinot ovat vähintäänkin kyseenalaiset.

Jos myyjä puolestaan esittää tuotteillaan olevan eri testauslaitosten sertifiointeja (VDE, TüV, jne.), kannattaa ne varmistaa kyseisen laitoksen tietokannoista, jotka löytyvät kunkin organisaation WWW-sivuilta. Saksalaiselta TüV:ltä varmistamamme tiedon mukaan heidän sertifikaattinsa pätee vain testatun valmistajan tuotteille, joille sertifikaatti on myönnetty, eikä sitä voi luovuttaa tai välittää edelleen kolmansille osapuolille. Jos tuotteella on nk. rinnakkaissertifiointi, jolloin alkuperäisen sertifioidun valmistajan tuotetta myydään eri maissa eri tuotenimillä, täytyisi tuotteessa olla näkyvissä silti sertifikaatin haltijan tiedot ja tuotemerkit, joilla sertifiointi on haettu. Sama käytäntö on oletettavasti käytössä TüV:n lisäksi muillakin sertifiointitahoilla.

Toisin kuin Tekniikan Maailman artikkelissa annettiin ymmärtää, valonlähteen välkkyminen (flicker) ei poistu vaihtamalla vanhat loisteputket LED-valoputkiksi. Lähes kaikki markkinoilla myynnissä olevat LED-valoputket välkkyvät. Kun välkkymättömyyttä mittaavan flicker %:n raja-arvoksi on alalla vakiintumassa 5 % LuxReview’n ryhmätestissä mitattiin flicker %, joka vaihteli erinomaisesta 1 % arvosta (käytännössä välkkymätön) pahimmillaan 77 % arvoon.

LED-valoputkiin siirtymisen riskittömyys parani vuonna 2014 merkittävästi – kiitos kansainvälisen IEC / EN 62776 LED-valoputkistandardin, jota Valtavalokin oli luomassa. Standardissa määritellään LED-valoputkilta vaadittavat ominaisuudet kuten mekaaninen kestävyys, fyysiset mitat ja sähköiset ominaisuudet. Lisäksi siinä kuvataan tuotteille vaadittavat merkinnät sekä yhtenäiset testauskäytännöt. Standardilla varmistetaan myös se, että markkinoilla olevien tuotteiden käytettävyys on kaikissa tuotteissa mahdollisimman yhdenmukaista. Standardi tekee LED-valoputkien käytöstä entistä helpompaa ja turvallisempaa, minkä johdosta LED-valoputkien voisi olettaa yleistyvän entistäkin nopeammin loisteputkien korvaajina.

Elektronisten (HF) liitäntälaitteiden kanssa yhteensopivien LED-valoputkien kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Vanhoissa valaisimissa on asennettuna useita erilaisia elektronisia liitäntälaitteita ja on syytä epäillä, onko LED-valoputki yhteensopiva vanhassa valaisimessa olevan liitäntälaitteen kanssa. Vastaan voi tulla myös vastuukysymyksiä mahdollisen liitäntälaitteen tai LED-valoputken vioittumisen kanssa – kuka vastaa jos liitäntälaite hajoaa putken vaihdon jälkeen? Lisäksi elektroninen liitäntälaite vanhenee ja vikaantuu joka tapauksessa ja elektronisen liitäntälaitteen kanssa yhteensopiva LED-valoputki pääsääntöisesti vaatii uuden ulkoisen liitäntälaitteen toimiakseen. Tästä aiheutuu siis helposti yllättävä ylimääräinen ylläpitokustannus ja haaste. Sen vuoksi kannattaakin harkita elektronisten liitäntälaitteiden poistoa, kun vanhaan valaisimeen hankitaan LED-valoputkea – etenkin laajamittaisissa vaihdoissa. Tällainen valaisimen muutostyö on TUKES:n hyväksymä toimenpide, kun muutostyön tekee valtuutettu sähköasentaja. Valaisinta ei myöskään tarvitse uudelleen CE-merkitä, jos valaisinta ei myydä edelleen tai asenneta nykyiseltä paikaltaan toisaalle. Sähköasentaja varmistaa asennuksen turvallisuuden ja muutostyöstä ilmoitetaan valaisimeen kiinnitettävällä muutostarralla, joka useimmiten tulee ostetun LED-valoputken mukana.

Useimpien LED-valoputkien käyttäminen kompensointikondensaattorin sisältämissä loisteputkivalaisimissa saattaa tuottaa verkkoon loistehoa ja heikentää tehokerrointa, minkä vuoksi sähköasentajan on syytä suorittaa asennus mukana tulleen ohjeen mukaisesti, jolloin loistehon kasvu voidaan välttää.

LED-valoputkimarkkinoilla on tänä päivänä erittäin kirjava joukko erilaisia toimijoita, joten hankintoja suunniteltaessa kannattaakin vertailla tuotteita ja toimittajia tarkkaan, sillä lupaukset ja toteutus eivät välttämättä vastaa toisiaan. Onnistuneet asiakasreferenssit on edelleen hyväksi todettu keino ja kirjallinen dokumentaatio luvatuista ominaisuuksista on ensiarvoisen tärkeää halutunlaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Valtavalo suorittaa säännöllisesti tuotteilleen mittauksia riippumattomissa laboratorioissa ja tekee pitkän eliniän väitteiden tueksi myös pitkiä palotestejä niin todellisissa käyttöolosuhteissa kuin laboratorioiden lämpökaapeissa. Valtavalo testaa jokaisen valmistamansa asiakkaalle lähetettävän tuoteyksilön sähkö- ja valotekniset ominaisuudet automaattisesti tuotantoprosessin päätteeksi, jolloin asiakkaalle lähtee ainoastaan tuotteita, joiden ilmoitetut ja todelliset suoritusarvot vastaavat toisiaan. Valtavalon G4 LED-valoputki osallistui myös LUX Review’n 12 merkittävän LED-valoputkivalmistajan vertailuun ja menestyi siellä erinomaisesti erityisesti välkkymättömyydellään. LUX Review’n riippumattomissa laboratoriomittauksissa Valtavalon esittämät tuotetiedot pitivät myös hyvin paikkansa.

Matti Tossavainen
Matti Tossavainen
Matti Tossavainen toimi Valtavalo Oy:n myyntijohtajana vuosina 2014-2018.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!