Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Energiamerkintä uudistuu

31.3.2021

EU:n energiamerkinnän tarkoituksena on auttaa vertailemaan sähkölaitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun. Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiatehokkuutensa perusteella.

Energiamerkintä on parhaillaan uudistumassa puiteasetuksen EU 2019/2015 mukaisesti.

Energiatehokkuuden parantuessa yhä useammat laitteet ovat saaneet viime vuosien aikana A+, A++ ja A+++ -energiamerkinnän, mikä on aiheuttanut sekaannusta kuluttajien keskuudessa, ja sen vuoksi nämä luokat poistetaankin käytöstä vaiheittain maaliskuusta 2021 alkaen. Uudessa energiamerkintäjärjestelmässä palataan takaisin vihreästä punaiseen A–G-asteikkoon, A:n ollessa paras luokka (ilman A+, A++ ja A+++ -luokkia).

Uusia energiamerkkejä on jo voinut nähdä kaupoissa ja verkkokaupoissa 1.3.2021 lähtien. Valaistustuotteiden osalta merkinnät muuttuvat 1.9.2021 alkaen.

Uusi energiamerkki

Kuinka tulkita energiamerkintää:
I. Toimittajan nimi tai tavaramerkki
II. Toimittajan mallitunniste
III. Energiatehokkuusluokkien asteikko A:sta G:hen
IV. Laitteen energiankulutus, ilmoitettuna kilowattitunteina sähkönkulutusta 1000 tuntia kohden, päällä-tilassa.
V. QR-koodi
VI. Energiatehokkuusluokka
VII. Asetuksen numero

Tuotteiden tuote- ja markkinointimateriaaleissa voidaan käyttää pientä värillistä tai mustavalkoista nuolimerkkiä.

Energiamerkintä valaistustuotteissa

Valaistustuotteissa uudet merkinnät on otettava käyttöön 1. syyskuuta 2021. Tuotteita, joilla on vanha energiamerkintä, voidaan kuitenkin myydä 18 kk:n ajan tuon päivämäärän jälkeen.

Uudistuksen myötä valaisimia ei enää energiamerkitä, vaan uudet energialuokat kattavat vain valonlähteet. Jos kuitenkin valaisin on miellettävissä valonlähteeksi, vaatii se energiamerkinnän.

Valonlähteiden osalta uudet energiatehokkuusluokat perustuvat jatkossa helpommin luettavaan lm/W-hyötysuhteeseen vanhan energiatehokkuusindeksin sijaan. Energialuokkien uudelleenskaalauksen myötä nykyisin energiatehokkuudeltaan parhaaseen A++ -luokkaan kuuluvat tuotteet luokitellaan jatkossa E-luokkaan ja A+ -luokkaan kuuluvat tuotteet huonoimpaan G-luokkaan.

Energiatehokkuusvaatimusten tiukentuessa vanhat yleisesti käytetyt tekniikat – halogeenilamput ja perinteinen loistelamppuvalaistus (T8 – 60, 120 ja 150 cm) – tulevat heikosta energiatehokkuudesta johtuen todennäköisesti poistumaan markkinoilta 1. syyskuuta 2023 alkaen. T5-loisteputket ja pienloistelamput pysyvät toistaiseksi EU:n markkinoilla.

EU:n Ekosuunnittelun (Ecodesign) tavoitteena on asettaa energiaa käyttäville tuotteille vaatimuksia, jotka parantavat tuotteiden energiatehokkuutta ja vähentävät tuotteiden muita ympäristövaikutuksia. Ekosuunnittelusäännöt ovat pakollisia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikille EU:n alueella myytäville lampuille.

Lue myös: Ekosuunnitteludirektiivi vauhdittaa kiertotaloutta

 

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (FM) on toiminut Valtavalolla vuodesta 2014 lähtien vastuualueinaan markkinointi ja viestintä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!