Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Ekosuunnitteludirektiivi vauhdittaa kiertotaloutta

11.5.2021

Ensi syksynä (1.9.2021) astuu voimaan uusi valaistusta koskeva EU:n EcoDesign-direktiivin asetus, joka asettaa valonlähteille uudenlaisia vaatimuksia. Olemme aikaisemmin julkaisseet jo yhden direktiiviä koskevan blogikirjoituksen, joka käsitteli erityisesti energiamerkinnän uudistumista. Tässä kirjoituksessa kerromme lyhyesti, miten direktiivillä halutaan vauhdittaa kiertotaloutta.

Ekosuunnitteludirektiivin tavoitteena on tähän asti ollut etenkin tuotteiden suoran energiankulutuksen vähentäminen ja kasvihuonekaasumäärän pienentäminen, mutta uudessa asetuksessa painotetaan näiden ohella erityisesti kiertotalouden edistämistä. Ekosuunnittelusäännöt ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pakollisia kaikille EU:ssa myydyille valonlähteille*.

Uudella asetuksella EU:n komissio kannustaa kiertotalouteen, ja toimia olisi toteutettava valmistuksen tasolla. Energiatehokkuuden lisäksi vaatimukset kohdistuvat muun muassa tuotteiden pitkäikäisyyteen, uudelleenkäytettävyyteen, päivitettävyyteen, korjattavuuteen ja kierrätettävyyteen, jotka kaikki osaltaan vaikuttavat materiaalien käyttöön suotuisasti ja sitä kautta vähentävät tuotteen tai palvelun aiheuttamia päästömääriä ja haitallisia ympäristövaikutuksia.

Uusi asetus kannustaa valonlähteen ja liitäntälaitteen vaihdettavuuteen. Jos valonlähde ei ole vaihdettavissa yleisesti käytettävissä olevia työkaluja apuna käyttäen ilman, että tuotteelle aiheutuu vaihdosta pysyviä vahinkoja, on asiasta kerrottava tuotteen pakkauksessa ja/tai käyttöohjeessa. Tuotteen pakkauksessa tai käyttöohjeessa tieto valonlähteen vaihdettavuudesta voidaan antaa esimerkiksi alla olevilla piktogrammeilla.

Alla olevaa kuvaketta voidaan käyttää markkinoinnissa tai tuotepakkauksissa silloin, kun valonlähde on käyttäjän toimesta vaihdettavissa. Valtavalon ratkaisussa valonlähde on helposti asennettavissa ja vaihdettavissa valaisimeen.

Jos valonlähteen vaihtaminen vaatii ammattilaista, käytetään alla olevaa kuvaketta.

Jos valonlähdettä ei voida vaihtaa vahingoittamatta tuotetta, käytetään alla olevaa kuvaketta.

Vaihdettavan valonlähteen ratkaisu on paitsi ekologinen myös taloudellinen. Ratkaisu on käytännössä huoltovapaa, ja valaistuksen päivitys onnistuu helposti ja nopeasti vain valonlähteen vaihdolla. Näin voi helposti säästää huolto- ja päivityskustannuksissa merkittäviäkin summia.

LED-valaistushankintaa suunniteltaessa kannattaakin aluksi selvittää:
 
1.     Onko valaisimen valonlähde kiinteä vai vaihdettava?
2.     Onko valaisimen valonlähde helposti vaihdettavissa?
3.     Voiko rikkoontuneen valaisimen korjata (onko varaosia saatavilla?) vai onko se silloin uusittava kokonaan?

Lue myös aikaisemmin julkaistu artikkeli uusista energiamerkinnöistä:

Blogi: Energiamerkintä uudistuu

Blogisarjan kolmas osa julkaistaan myöhemmin keväällä. Pysy kuulolla, niin saat tietää, mihin muuhun direktiivi tulee vaikuttamaan. Tilaamalla Valtavalon uutiskirjeen verkkosivustoltamme, saat uusimmat blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi.

*Näiden sääntöjen soveltamisalaan eivät kuulu hätävalot ja lamput, jotka on suunniteltu erityiskäyttöön esimerkiksi teattereissa, tai lamput, joita myydään hyvin pieninä määrinä vuodessa (alle 200).

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (FM) on toiminut Valtavalolla vuodesta 2014 lähtien vastuualueinaan markkinointi ja viestintä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!