Etusivu Tuki & ohjeet

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Valtavalon LED-ratkaisut pyritään tekemään mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi. Joskus kuitenkin tukeakin tarvitaan. Alla muutama yleisimmin kysytty kysymys ja niiden vastaukset. Voit myös lähettää kysymyksesi meille yhteydenottolomakkeella.

Miksi valaistuksesta pitää olla kiinnostunut?

Valaistukseen kuluu valtava, yhä kasvava määrä sähköä ja sähkö maksaa koko ajan enemmän. Lainsäädäntökin ohjaa valaistuksen sen energiankulutuksen tehostamiseen ja laadun varmistamiseen tai kehittämiseen eri puolilla maailmaa. Suuri osa valaistuksesta on tehty vielä vanhalla energiasyöpöllä tekniikalla. Valaistuksella voidaan vaikuttaa ihmisten terveyteen, jaksamiseen ja työviihtyvyyteen. Saatavilla on jo nyt todellisia säästöjä tuova ylivoimainen LED-tekniikka kaikkeen sisävalaistukseen.

Miten valaistuksessa voidaan säästää?

Valitaan ympäristöystävälliset, energiatehokkaat, hyvän hyötysuhteen omaavat ja kestävät Valtavalon tarjoamat LED-valonlähteet. Panostetaan valaistuksen suunnitteluun ja tilan tai alueen valaistustarpeiden selvittämiseen - valoa oikea määrä, oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan. Hyödynnetään ohjausta (liike, päivänvalo, tehtäväkohtainen jne.).

Mihin valaistusratkaisussa kannattaa kiinnittää huomiota?

Ensin kannattaa arvioida valaistustoimittajan luotettavuus ja ratkaisun tekniset määritykset, kuten valontuotto, värilämpötila (viihtyvyys ja vireystila), käyttöikä, huollettavuus tai huolettomuus sekä takuuaika (kuinka usein lamppu tai muut komponentit on vaihdettava). Lisäksi valaistusratkaisun ympäristöarvot ja tietysti käyttökustannukset, joista merkittävimpänä energiankulutus ovat ajankuvan mukaisesti keskeisiä ominaisuuksia.

Minne LED-valot kannattaa asentaa?

Usein korkeammilla värilämpötiloilla (4000K, 5700K) myytävä LED-valo poikkeaa perinteisestä keltaisesta (2700K tai 3000K) valosta, joten perinteisen valon kanssa vierekkäin sen asentamista ei suositella. Tällöin syntyy sama epämiellyttävä vaikutelma kuin ulkoa tulevan valon ja keltaisen sisävalon yhteisvaikutuksena usein nähdään. Sen sijaan LED-valoihin kannattaa vaihtaa koko kiinteistössä ja kaikkialla, missä halutaan säästää energiaa, rahaa sekä vaivaa ja saada parasta mahdollista miellyttävää valoa. Erityisesti LED-valo sopii toimistoihin, tehtaisiin, kauppoihin, kokoushuoneisiin, kouluihin. Ylipäänsä tiloihin joissa oleskellaan, työskennellään tai esitellään. Lisäksi paljon palava tai liiketunnistimin varustettu ulkovalaistus on LED-tekniikalle oiva kohde.

Miten Valtavalon LED-valoputket asennetaan?

Asentaminen on helppoa. Loistelampun (loisteputken) korvaavissa tuotteissa korvaat loistelampun sytyttimen Valtavalon LED-sytyttimellä ja vaihdat LED-valoputken kuten tavanomaisen loistelampun. Katso loistelampun korvaavien LED-valoputkien asennusohje tukisivuilta. HUOM! Vanhoissa loisteputkissa ja kuristimissa on myrkkyjä. Toimitamme myymiemme LED-valoputkien mukana asennusohjeet ja ohjeistamme myös asianmukaiseen vanhojen loisteputkien, sytyttimien ja kuristimien käsittelyyn ja hävittämiseen.

Mistä Valtavalon LED-valojen hinta muodostuu?

Valtavalon organisaation kiinteät kulut pyritään minimoimaan automatisoidun valmistuksen, lyhyiden toimitusketjujen ja ketterän hallinnon avulla, jolloin asiakkaammekaan ei maksa turhasta. Materiaalikustannukset laadukkaille osille ovat sangen korkeat (yksi LED-valoputki sisältää usein mm. yli 50 yksittäistä pientä LED-valokomponenttia). Rahti, tulli, ALV ja elektroniikan kierrätysmaksu Suomen sisäisen logistiikan ja varastoinnin lisäksi nostavat vielä osaltaan hintoja. Pyrimme kuitenkin kaikin käytettävissä olevin keinoin takaamaan asiakkaillemme alhaisimman mahdollisen hinnan - avoimesti ja reilusti.

Miksi kannattaa siirtyä Valtavalon LED-ratkaisuun?

Valtavalon tarjoamia LED-tuotteita yhdistää hyvä valaistustehokkuus ja korkea laatu. Sähkönsäästö valaistuksessa on verrokista, laskutavasta, käytöstä ja olosuhteista riippuen 50-90%, joten säästäminen kannattaa aloittaa heti! Sähkön hinta on vielä Suomessa kiihtyvällä tahdilla noussut ja noussee edelleen mm. sähkömarkkinoiden auetessa EU-alueella. LED-valo on kuuma trendi, jolla luodaan positiivista imagoa organisaation sisällä ja ympäristössä. Voit saada paremmat lamput heti, ilman että kuukausittaiset kulusi nousevat - päinvastoin! Kysy rahoitusratkaisujamme yrityksille ja julkiselle sektorille suoraan yritysmyynnistämme. Valitsemalla Valtavalon LED-valot teet ekologisesti kestävän ratkaisun, joka parantaa pitkällä tähtäimellä merkittävästi organisaatiosi taloutta ja henkilökuntasi hyvinvointia.

Miksi juuri asentamani LED-valoputki välkkyy?

1) Mikäli LED-valoputki on ehjä (toimii toisessa valaisimessa), niin valaisimessa on todennäköisesti käytössä elektroninen liitäntälaite, joka sisältää elektronisen sytytyksen, jolloin ao. valaisimeen LED-valoputkea ei voi asentaa sellaisenaan. Tämmöisessä valaisimessa ei myöskään ole sytyttimiä. Katso mukana toimitettua asennusohjetta tai kysy neuvoa lähimmältä Valtavalo edustajaltasi.
2) Joissakin kahden 60cm putken valaisimissa putket voivat olla kytketty myös sarjaan, jolloin LED-valoputket eivät toimi oikein. Tällöin sarjaankytkentä on muutettava rinnankytkennäksi sähkömiehen toimesta. Sarjaankytketyt valaisimet tunnistaa yleensä yhdestä kuristimesta kahta putkea kohden. Katso mukana toimitettua asennusohjetta tai kysy neuvoa lähimmältä Valtavalo edustajaltasi.

Toimiiko Valtavalon LED-valoputki myös valaisimissa, missä on kompensointikondensaattorit?

Useimmiten toimii, mutta tällöin valaisimen tehokerroin laskee merkittävästi, joka voi johtaa suurissa asennuksissa esim. sulakkeiden palamiseen. Kompensointikondensaattori on siis poistettava, joka luokitellaan valaisimen uudelleenjohdotustyöksi ja, jonka johdosta alkuperäisen valaisinvalmistajan vastuu tuotteesta toimenpiteen seurauksena lakkaa. Katso mukana toimitettua asennusohjetta tai kysy neuvoa lähimmältä Valtavalo edustajaltasi.

Miksi toinen 60cm LED-valoputki palaa kirkkaammin kuin toinen?

Joissakin kahden 60cm putken valaisimissa putket ovat kytketty sarjaan, jolloin LED-valoputket eivät toimi oikein. Tällöin sarjaankytkentä on muutettava rinnankytkennäksi sähkömiehen toimesta. Sarjaankytketyt valaisimet tunnistaa yleensä yhdestä kuristimesta (3) kahta putkea kohden. Katso mukana toimitettua asennusohjetta tai kysy neuvoa lähimmältä Valtavalo edustajaltasi.

Voiko Valtavalon LED-valoputkia käyttää tunnistimien tai himmentimen kanssa?

Erilaisten tunnistimien käyttö LED-valoputkien kanssa toimii erinomaisesti, jolloin päivänvalo- tai läsnäolo-ohjauksella saavutetaan merkittäviä lisäsäästöjä. Tällä hetkellä Valtavalon LED-valoputkia ei voi kuitenkaan himmentää. Mikäli tarvetta himmenninkäyttöön ilmenee riittävästi, voimme harkita himmentimelle soveltuvien LED-valoputkien kehittämistä. Voit lähettää palautetta yhteydenotto -sivun kautta. Valtavalo tarjoaa luotettavien yhteistyökumppaniensa himmennettäviä tuotteita tiloissa, joissa himmennys on välttämätöntä.

Mitä takuu kattaa?

Valtavalo Oy pyrkii antamaan alalla esimerkkiä vastuullisesta toiminnasta ja takuu kattaakin Valtavalon omien tuotteiden osalta kaikki tuoteviat. Jopa yksittäisen LED-komponentin sammumiset. Takuun ehtona on tietysti oikeaoppinen käyttö ja asennus. Tyytyväinen asiakas on meille tärkein markkinoinnin väline.

Mikä värilämpötila LED-valonlähteessä sopii minulle?

Mikäli olet hankkimassa valaistusta kotiin tai paikkaan, jossa käytössä on ennestään paljon kellertävää (alle 4000K) valaistusta, LED-valoissa suositeltava sävy on 4000K. Uusiin tiloihin, kokonaisvaihtoihin ja tiloihin joissa työskennellään suosittelemme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan jopa päivänvalonkaltaista 5700K värilämpötilaa.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Jätä meille yhteystietosi ja kysymyksesi, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

Kyllä, haluan että minuun ollaan yhteydessä