Belysningsbranschens ansedda engelska publikation LuxReview testade under augusti produkter från sex internationella tillverkare av LED-lysrör i LIA-laboratoriet i Telford. I testerna som genomfördes vid Europas viktigaste laboratorium specialiserat på testning av belysningsprodukter var Nordens ledande tillverkare av LED-lysrör, Valtavalo, med som finländsk aktör och företagets produktnyhet G5 LED-lysröret kom i topp bland de testade produkterna. Utöver Valtavalo fanns produkter från Philips, Osram, Tungsram, Kosnic och Mackwell LLL med i testet.

För LED-lysrören testades ljuseffekt (lm/W), effekt, ljusåtergivning, ljustemperatur och effektfaktor.

Testframgången nu var speciellt trevlig eftersom testet inte ens tog hänsyn till våra LED-lysrörs alla goda egenskaper, som helt blinkfritt ljus. Testresultatet var samtidigt fortsättning på tidigare framgångar, bl.a. i tester av Tekniikan Maailma (2013) och LuxReview (2016) där föregångaren till vår flaggskeppsprodukt deltog.Våra produkter har alltså testats och befunnits vara bäst i världen”, berättar stolt Markku Laatikainen, VD för Valtavalo.

Valtavalo är specialiserad på utbytbara LED-ljuskällor, närmare bestämt LED-lysrör. I sin fabrik i Kajana tillverkar företaget förutom LED-lysrör under eget varumärke också LED-lysrör som legotillverkning åt flera andra företag. I två automatiska monteringslinjer tillverkas LED-lysrörsprodukter för såväl allmänbelysning som för speciella behov, till exempel växtbelysning eller för att döda skadliga bakterier. Båda linjerna förmår tillverka alla vanliga storlekar på rör, från 45 cm upp till 150 cm.

En bärande tanke hos Valtavalo har varit att också erbjuda integrerade LED-armaturers viktigaste egenskaper, som uppskattas på proffsbelysningsmarknaden, även i rörformiga utbytbara ljuskällor.

Idag är inte lång livslängd eller garantitid, smart ljusstyrning eller hög temperaturtålighet längre något som är förbehållet integrerade LED-armaturer”, berättar Tuukka Prykäri, teknikchef hos Valtavalo med ansvar för utvecklingen av LED-lysrör.

I den nya G5-produktfamiljen finns alternativ för alla tänkbara installationsbehov – vare sig det gäller mycket hög temperatur (upp till +70°C), hög ljuseffekt för precisionsarbete eller dimringsbehov. Dessutom finns ett mångsidigt urval av belysningsarmaturer i vårt sortiment och vi erbjuder också belysningsplanering”, fortsätter han.

Valtavalos LED-lysrör kan monteras direkt som s.k. retrofitmontering i gamla befintliga lysrörsarmaturer med magnetisk drossel. Armaturer med elektroniskt förkopplingsdon kan kopplas om av elektriker för att passa LED-lysrör.

Försäkringsbolag och installationsföretag som är specialiserade på förebyggande elsäkerhet rekommenderar utbyte av gamla lysrörsinstallationer till LED-lysrörsinstallationer eftersom gamla lysrör har konstaterats öka risken för eldsvådor”, konstaterar Prykäri.

Valtavalo tillverkar inte LED-lysrör som är direkt kompatibla med elektroniska förkopplingsdon och rekommenderar inte användning av sådana på grund av de kompatibilitetsproblem som finns och det behov av regelbundet utbyte av gamla förkopplingsdon med kostnader och besvär. I stället garanterar Valtavalo att produkterna passar fullständigt i gamla armaturer som kopplats om av en elektriker, eftersom armaturen då utöver ramen innehåller endast rörhållarna med ledningar, och elektrikern kontrollerar dessa i samband med omkopplingen.

G5 LED-lysrör som tillverkas i Kajana är inhemska nyckelflagganprodukter.

Länk till originalartikel i LuxReview (på engelska):
https://luxreview.com/article/2019/08/lux-recommends-led-tubes