Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60

Se upp för fallgropar i LED-investeringar

27.9.2016

LED har på några år slagit igenom starkt på belysningsmarknaden av det enkla skälet att det med LED-teknik är möjligt att generera tillräcklig mängd högklassigt ljus betydligt mer energieffektivt än med andra tekniker. Det finns dock skuggor i paradiset, och den som investerar i LED-belysning bör akta sig för några, till och med oväntat vanliga fallgropar.

De fallgropar som presenteras i denna artikel beror på att LED-belysningslösningar ofta är mer komplicerade helheter än lösningar som använder äldre tekniker.

Detta problemområde behandlas av bland annat veteranen i belysningsteknik, Günther Sejkora, i den kommenterande artikeln “Lifetime and Reliability” (1) i den senaste tidsskriften LED Professional.

”Innebär LEDs långa livscykel och höga tillförlitlighet automatiskt detsamma för LED-belysning? Säkerligen inte! Utöver LED har belysningslösningar många andra komponenter, bland annat strömkällor, styrelektronik och andra optiska element, vars livscykel kan vara kortare än själva LEDs. Även förhållandena i den miljö där LED används kan variera beroende på belysningsprodukt eller applikation”, berättar Sejkora om bakgrundsfaktorerna i sin artikel.

Den situation som beskrivs i artikeln ger leverantörer av LED-belysningslösningar bland annat möjlighet att inkludera sådana villkor i produktgarantier som gör att de vid behov lätt kan torpedera reparations- och ersättningskrav.

Ett exempel på ett intressant garantivillkor är Aura Lights begränsning enligt vilken felet bör förekomma i tio procent av produkterna. “Should the failure rate be higher than 10% within the specified guarantee period, Aura Light will without charge, substitute the defective components.” (2)

Blir kunden sittande med Svarte Petter på handen om det finns fel i ”bara” 99 lampor av ett parti på 1 000 lampor?

Därför bör den som investerar i LED-belysning noga läsa garantivillkoren för den LED-teknik som denne överväger skaffa: hur mycket innehåller villkoren olika begränsningar och ”liten text”?

En viktig faktor som gäller LED-produkternas egenskaper och garantivillkor är belysningarnas och därigenom LEDs driftstemperatur. Produkternas livslängder anges nästan utan undantag i ”rumstemperatur”, det vill säga +25°C, men den verkliga temperaturen i produkternas användningsmiljö är ofta högre.

Nära taket kan det lätt vara minst fem och ibland upp till 20 grader varmare än nära golvet. Inom armaturen är dessutom temperaturen i LED-lampans användningsmiljö lätt tio grader högre än temperaturen i miljön utanför belysningen.En känd tumregel är att elektroniska komponenters livslängd halveras varje gång användningstemperaturen stiger med tio grader. Och LED är elektronik liksom också belysningslösningarnas styrelektronik.

I praktiken kan detta innebära att ett LED-rör eller en LED-lampa med ett löfte om 50 000 användningstimmar i värsta fall med nöd och näppe fungerar lika lång tid som ett billigt traditionellt lysrör i en sluten belysning nära taket.

Den som vill undvika fallgropar i LED bör också beakta att det ljusflöde (lm) som anges i broschyrer och produktkort och produktens verkliga eller mätta ljusflöde ofta kan skilja sig åt rätt mycket. Detta kan i sin tur leda till att den eftersträvade belysningsnivån inte nödvändigtvis förverkligas och att det är mörkare i det belysta rummet än planerat eller tidigare.

Enligt en omfattande jämförande artikel om nya LED-ljusrör (3) i tidskriften LUX Review hade det välkända varumärket Philips produkt, som rankats bland de mest ljuseffektiva rören (lm/W), utlovat 3 700 lm, men enligt laboratorieundersökningar gav produkten endast 3 341 lm och dess lovade ljuseffekt på 150 lm/W var därför i verkligheten endast 134 lm/W.

De som överväger att investera i LED bör läsa ovan nämnda artikel i LUX Review och Valtavalos fortsättningsartikel om temat (4). Vid rankingen av produkter använde Valtavalo medelvärdet för alla de värden som anges i den ursprungliga artikeln, medan tidskriften själv kom fram till att rekommendera LED-ljusrör separat utifrån de fyra egenskaper som tidskriften hade mätt.

LUX Reviews artikel om LED-ljusrör är förresten den första artikel där man har beaktat flimret (5) – eller snarare sagt ett så lågt flimmer som möjligt. Flimmer är en egenskap hos belysningen som är särskilt viktig med tanke på arbete i rum med konstgjort ljus.

Vilken information om flimret ges i LED-produkternas produktfakta och enligt de kontrollmätningar av värdena som finns i produktfakta? En fallgrop till?

Jarmo Lahti
Jarmo Lahti
Jarmo Lahti har en lång bakgrund inom teknologi och journalism. Under 2000-talet har han också börjat producera levande videosändningar.

Vill du läsa mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste blogginläggen och nyheter direkt till din inkorg!

Kontakta oss

Prata med våra belysningsrådgivare

Våra belysningsrådgivare är även tillgängliga för online-möten. Boka ditt möte redan idag!