Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60

Nya ekodesigndirektivet främjar cirkulär ekonomi

12.5.2021

Från och med den 1 september 2021 kommer kommissionens nya förordning nr 2019/2020 att träda i kraft och ställa nya krav på ljuskällor och separata drivdon. I tidigare blogginlägg har vi pratat om förändringarna gällande energimärkning. I detta inlägg beskriver vi kortfattat hur Ecodesign-direktivet påverkar övergången från linjär till cirkulär ekonomi.

Fram till nu har ekodesigndirektivet syftat till att minska produkternas direkta energiförbrukning och utsläppen av växthusgaser, men den nya förordningen lägger särskild vikt vid att främja cirkulär ekonomi. Ekodesignregler är obligatoriska, med några få undantag, för alla ljuskällor som släpps ut på den europeiska marknaden.*

Med förordningen vill Europeiska kommissionen ändra sättet vi producerar, använder och förbrukar varor. Förutom energieffektivitet gäller kraven bland annat hållbarhet, utbytbarhet, reparationsförmåga och återvinning hos produkter, som alla bidrar till en fördelaktig användning av material och därmed minskar utsläpp och negativa miljöeffekter av produkten eller tjänsten.

Den nya förordningen uppmuntrar till utbytbarhet för ljuskällor och separata drivdon. Om ljuskällan eller drivdon inte kan bytas ut med hjälp av allmänt tillgängliga verktyg och utan att skada produkten, måste det framgå på förpackningen och i den tekniska dokumentationen. Följande symboler kommer att användas för att kategorisera respektive produkt i detta avseende.

I Valtavalos lösningar kan ljuskällan installeras och bytas ut enkelt och snabbt av slutanvändaren. Därför kommer Valtavalo produkter framöver vara försedda med den översta symbolen.

1. Utbytbar ljuskälla (endast LED) av en slutanvändare

2. Utbytbar ljuskälla (endast LED) av en kvalificerad person

3. Icke-utbytbar ljuskälla

Lösning med utbytbar ljuskälla är ett ekologiskt och hållbart val. Lösningen är praktiskt taget underhållsfri och belysningen kan enkelt och snabbt uppgraderas endast genom att byta ljuskälla, vilket i sin tur lätt kan medföra betydande besparingar i underhålls- och driftkostnader.

Så när du planerar LED-belysning i dina lokaler är det värt att överväga dessa saker först:

1. Finns det fast eller utbytbar ljuskälla i armaturen?
2. Vad krävs det för att byta ljuskälla?
3. Kan en trasig armatur repareras (finns det några reservdelar tillgängliga?) eller ska den bytas ut till en ny?

Läs också vår artikel om den nya energimärkningen här.

Del tre av den här blogginläggsserien kommer att publiceras senare under våren. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du alltid det senaste blogginlägget direkt till din e-post.

*Nödljus och lampor avsedda för speciellt bruk i teatrar, eller lampor som säljs i små kvantiteter per år (mindre än 200) är undantagna från kraven.

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (M.Sc.) har arbetat för Valtavalo sedan 2014. Hon är ansvarig för marknadsföring och kommunikation.

Vill du läsa mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste blogginläggen och nyheter direkt till din inkorg!

Kontakta oss

Prata med våra belysningsrådgivare

Våra belysningsrådgivare är även tillgängliga för online-möten. Boka ditt möte redan idag!