Kundtjänsten är öppen vardagar kl. 8-16 +46 (0)10 410 35 60

Inget är bestående på belysningsmarknaden förutom förändring

30.1.2019

Det är inte länge sen vi genom lagstiftningen gick från glödlampor till kompaktlysrör, det vill säga lågenergilampor, och nu talar alla bara om LED. I och med LED har belysningsmarknaden förändrats totalt under de senaste tio åren. LED, det vill säga en lysdiod, är emellertid en förvånansvärt gammal uppfinning. Dioden av kiselkarbid avgav ett svagt ljus för första gången redan i början av 1900-talet, men i allmänhet anses lysdioderna dock ha utvecklats i General Electrics laboratorium i USA först på 1960-talet. Först kom röda lysdioder, som användes som indikatorlampor. Dessa lysdioder kunde ännu inte användas för allmän belysning.

Först efter millennieskiftet började en omvälvning på belysningsmarknaden, då det blev tillräckligt förmånligt att tillverka vita lysdioder som i sin tur baserade sig på den blå lysdioden. Internationella storföretag inom belysning överraskades av att mer flexibla aktörer som utnyttjade LED-teknik stormade in på den belysningsmarknad som varit oförändrad under årtionden. I början tillverkades LED-produkter runt om i världen, men sedermera har diodtillverkningen koncentrerats nästan helt till Asien.

Uppsvinget i Kina och den politiska atmosfären möjliggjorde en ny sorts företagsamhet inom belysning, och enbart i staden Shenzhen i Kina uppstod mycket snabbt tusentals nya LED-belysningsföretag som skapade ett nytt ekosystem. Tillgången på billig arbetskraft och material i Kina samt den hårda konkurrensen om kunderna ledde snabbt till sänkta produktpriser, och den traditionella belysningsbranschen var inte förberedd på detta. Hundratals mindre och även tiotals stora belysningsaktörer har redan varit tvungna att ge upp och fler företag förutspås gå under, efter att lönsamheten sjunkit i botten på grund av överutbud och priskrig.

De traditionella lamporna har nästan helt försvunnit i takt med att energieffektivitets- och miljölagstiftningen skärpts och LED-lamporna fyllt butikshyllorna. För dagens belysning anskaffas främst antingen så kallade integrerade LED-armaturer eller LED-ljuskällor. Inom integrerade LED-armaturer säljs tekniken i regel som ett långlivat engångspaket, utan utbytbara ljuskällor. Det finns också integrerade armaturer med utbytbara ljusmoduler eller strömkällor, men det finns ingen kompatibilitet mellan olika tillverkare eller också finns det ofta inga garantier för att det ska finnas ersättande komponenter om flera år.

Utbytbara LED-ljuskällor som ersätter traditionella lysrör samt glöd-, halogen- och lågenergilampor säljs i stormarknader, järnhandeln och hos elektronikåterförsäljare på samma sätt som traditionella lysrör och lampor för bara några år sedan. LED-ljuskällor kan i regel användas direkt i gamla armaturer på samma sätt som sina föregångare, men även nya armaturer för utbytbara LED-ljuskällor säljs i stor omfattning. I den digitala eran säljs LED-ljuskällor också på nätet, men åtminstone på basis av stickprov som Säkerhets- och kemikalieverket Tukes i Finland låtit göra nyligen är det inte många billiga LED-lampor från webbutiker som är säkra att använda.

Statens bolag för en hållbar utveckling Motiva i Finland lyfter fram oron för nya problem till följd den tekniska förändringen. Enligt ett färskt meddelande från Motiva kan bristen på utbytbara lampor i nya LED-armaturer komma som en överraskning för användarna. I professionellt bruk är problemet ännu större. Ofta köper företag tiotals eller hundratals integrerade LED-armaturer på en och samma gång, men om ett par år är det inte säkert att samma ersättande armaturmodell finns på marknaden om några gått sönder. I så fall står man inför dyra armaturbyten i stället för att ett enkelt lampbyte, oenhetlig belysning eller i värsta fall för tidigt byte av alla armaturer och ljusstyrsystemet. Flera företag med stora fastighetsbestånd håller redan på att avstå från att använda sådana LED-armaturer där ljuskällan inte kan bytas ut.

Nordens ledande tillverkare av bandprodukter Inka Oy, som grundades 1898, är ett av dessa företag. ”Vi planerar och utför belysningslösningar och -installationer långsiktigt. Även om man lovar långa användningstider för nya LED-armaturer, förekommer det trots allt fel i stora armaturmängder under årens lopp. Underhållbarhet och säker service har då en nyckelställning. Hos oss föll beslutet på LED-lysrör som är enkla att byta och underhålla, eftersom en långlivad installation är garanterad tack vare den internationella standarden för LED-lysrör”, berättar Inka Oy:s vice VD Sirpa Heinämäki.

Belysningsmarknaden genomgår just nu en förändring, även om stormen som LED-tekniken orsakat redan håller på att bedarra. Branschen har förändrats permanent och dess olika aktörer samlar sig och söker metoder för att sticka ut, så att de kan överleva lönsamhetsproblemen som just nu skakar om den överhettade marknaden. Detta kan också vara till kundens fördel, eftersom priserna är rekordlåga i förhållande till hur energieffektiva och långlivade de belysningsprodukter som finns i handeln är. Marknadsläget är dock inte hållbart, eftersom alla de tusentals belysningsföretag som uppstått under de senaste tio åren inte får plats på marknaden. Till följd av utslagsspelet som inletts inom branschen kan man förutspå fler konkurser, företagsförvärv och fusioner. Just nu verkar inget vara bestående på belysningsmarknaden, förutom förändring.

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, en av grundarna av Valtavalo Ltd., arbetade som VD under 2008-2019 och fortsätter nu i rollen som Senior Advisor. Han har lagt en stor insats i öppningen och fastställande av LED-lysrör marknaden i Finland.

Vill du läsa mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste blogginläggen och nyheter direkt till din inkorg!

Kontakta oss

Prata med våra belysningsrådgivare

Våra belysningsrådgivare är även tillgängliga för online-möten. Boka ditt möte redan idag!