Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Varo sudenkuoppia LED-investoinnissa

22.9.2016

LED on muutamassa vuodessa lyönyt itsensä komeasti läpi valaistusmarkkinoilla siitä yksinkertaisesta syystä, että LED-tekniikalla tuotetaan riittävästi laadukasta valoa ratkaisevasti energiatehokkaammin. Paratiisissa on kuitenkin varjoja, ja LED-valaistukseen investoijan onkin syytä varoa muutamia yllättävän yleisiäkin sudenkuoppia.

Tässä jutussa esiteltävien muutaman sudenkuopan taustalla on se, että LED-valaistusratkaisut ovat usein monimutkaisempia kokonaisuuksia kuin vanhempaa teknologiaa käyttävät ratkaisut.

Tätä ongelmakenttää käsittelee mm. tuoreessa LED Professional -lehden kommenttijutussa “Lifetime and Reliability” (1) valaistustekniikan konkari Günther Sejkora.

“Tarkoittaako LEDien pitkäikäisyys ja korkea luotettavuus automaattisesti samaa LED-valaistukselle? Varmasti ei! LEDien lisäksi valaistusratkaisuissa on paljon muita komponentteja, kuten virtalähteet, ohjauselektroniikka sekä muut optiset elementit, joiden kestoajat voivat olla lyhempiä kuin LEDien. Myös LEDien ympäristöolosuhteet voivat vaihdella valaisintuotteesta tai sovelluksesta riippuen”, Sejkora taustoittaa artikkelissa.

LED Professionalin artikkelissa kuvattu tila antaa LED-valaisuratkaisujen toimittajille mm. mahdollisuuden sisällyttää tuotetakuisiin ehtoja, joiden avulla ne halutessaan voivat helposti kiemurrella irti korjaus- tai korvausvaatimuksista. Esimerkkinä mielenkiintoisesta takuuehdosta voidaan pitää vaikkapa Aura Lightin rajoitusta, jossa vioittumisen pitää esiintyä 10 prosentissa tuotteista: “Should the failure rate be higher than 10% within the specified guarantee period, Aura Light will without charge, substitute the defective components.” (2) Jääkö asiakkaalle käteen Musta Pekka, jos 1000 lampun erästä vikaantuukiin “vain” 99?

LED-valaistukseen investoijan kannattaakin tutustua tarkasti harkittavan LED-tekniikan takuuehtoihin: kuinka paljon niissä on erilaisia rajoitteita ja “pientä pränttiä”?

Eräs tärkeä LED-tuotteiden ominaisuuksiin ja takuuehtoihin liittyvä asia on valaisinten ja sitä myöten LEDien käyttölämpötila: tuotteiden käyttöiät ilmoitetaan lähes poikkeuksetta ”huoneenlämmössä” eli +25°C lämpötilassa, mutta niiden todellinen käyttöympäristön lämpötila on usein tätä korkeampi.

Korkealla katonrajassa on helposti viisi, joskus jopa parikymmentä astetta lämpimämpää kuin lähempänä lattiatasoa. Lisäksi valaisimen sisällä LED-lampun käyttöympäristön lämpötila nousee helposti 10 astetta valaisimen ulkopuolella olevaa ympäristön lämpötilaa korkeammaksi.

Lämpötilan noustessa elektronisten komponenttien elinikä tunnetun nyrkkisäännön mukaan puolittuu jokaista 10 asteen käyttölämpötilan nousua kohden. Ja LEDit ovat elektroniikkaa kuten myös valaisinratkaisujen ohjauselektroniikka. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että  50 000 luvatun käyttötunnin LED-putki tai -lamppu kestää suljetussa valaisimessa ja korkealla katonrajassa pahimmillaan hädin tuskin halvan perinteisen loisteputken verran.

LED-sudenkuoppia välttelevien on syytä ottaa huomioon sekin, että usein esitteissä ja tuotekorteissa ilmoitettu valovirta (lm) ja todellinen eli mitattu tuotteen valovirta voivat olla varsin kaukana toisistaan. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että tavoiteltu valaistustaso ei välttämättä toteudukaan ja valaistussa tilassa on hämärämpää kuin oli suunniteltu tai mitä aiemmin oli.

Esimerkiksi tuoreessa LUX Review -lehden laajassa uusien LED-valoputkien vertailuartikkelissa (3) valotehokkaimpien (lm/W) putkien joukkoon rankatun tunnetun brandin eli Philipsin tuotteen luvattu 3700 lm olikin laboratoriomittauksissa vain 3341 lm ja luvattu 150 lm/W valotehokkuus näin ollen todellisuudessa vain 134 lm/W.

LED-investointeja harkitsevien on syytä tutustua edellä mainittuun LUX Reviewn artikkeliin sekä Valtavalon aiheesta tekemään jatkojuttuun (4). Valtavalo käytti tuotteiden rankkauksessa kaikkien alkuperäisessä artikkelissa mainittujen arvojen keskiarvoa, kun taas lehti itse päätyi suosittelemaan LED-valoputkia erikseen kunkin neljän mittaamansa ominaisuuden perusteella.

LUX Reviewin julkaisema artikkeli LED-valoputkista on muuten ensimmäinen, jossa on otettu huomioon keinotekoisesti valaistuissa tiloissa työskentelemisen kannalta erityisen tärkeän valaistuksen ominaisuuden eli välkynnän (5) – tai paremminkin mahdollisimman vähäisen välkkymisen.

Mitä tietoa LED-tuotteiden selosteet ja niissä annettujen arvojen tarkistusmittaukset antavat välkkymisestä? Yksi sudenkuoppa lisää?

Jarmo Lahti
Jarmo Lahti
Jarmo Lahti on diplomi-insinööri, joka on pitkään työskennellyt teknologiajournalismin parissa ja on tällä vuosituhannella alkanut tuottaa myös livevideolähetyksiä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!