Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Valaistusala murroksessa

22.1.2019

Vuonna 2021 voimaan astuvan uuden EU:n ecodesign-direktiivin luonnoksen perusteella valaistusasennuksia tullaan ohjaamaan voimakkaasti helposti vaihdettavien valonlähteiden suuntaan. Tämä patistaa valaisinvalmistajat valmistamaan uusia vaihdettavan valonlähteen valaisimia ja oletettavaa on, että myös valonlähteen standardinmukaisuus ja yhteensopivuus eri valmistajien kesken nousee jälleen keskeiseksi valaisimien valintakriteeriksi. Vaihdettavien valonlähteiden, eli lamppujen vastaisku voi tulla monelle alan toimijalle yllätyksenä, sillä viime vuodet alalla on innostuttu erityisesti pitkäikäisistä kertakäyttöisistä LED-valaisimista, jotka ovat olleet suunnittelultaan usein eri muotoisia tai näköisiä, kuin perinteiset vaihdettavan valonlähteiden valaisimet.

LED muuttaa alaa

Maailma on täynnä teknologisia murroksia, joista yksi hiljattain tapahtunut, ansaitsee varmasti hieman taustoittamista. On myös hyvä ymmärtää miksi valaistusalan perinteiset toimijat ovat hyvää vauhtia häviämässä kauppojen hyllyiltä ja mitä valaistusalan kulisseissa on oikein tapahtumassa.

Ei ole kulunut kauaakaan, kun hehkulampuista siirryttiin lainsäädännön ohjaamana pienloiste- eli energiansäästölamppuihin ja nyt kaikkialla puhutaan enää vain LEDistä. Valaistusala on muuttunut LEDin myötä totaalisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka LED, eli valoa hohtava diodi, on yllättävän vanha keksintö. Piikarbididiodi saatiin ensi kertaa hohtamaan vaimeaa valoa jo 1900-luvun alussa, mutta yleisesti LEDien mielletään syntyneen kuitenkin vasta 1960 -luvulla General Electricin laboratoriossa USA:ssa. Ensin tulivat punaiset LEDit, joita käytettiin merkinantovaloina, mutta yleisvalaistukseen ei tuolloisista LEDeistä vielä ollut.

Valaistusalan pudotuspeli

Vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen valaistusalassa alkoi myllerrys, kun yleisvalastukseen soveltuvien siniseen LEDiin pohjautuvien valkoisten LEDien valmistus tuli riittävän edulliseksi. Valaistuksen kansainväliset suuryritykset yllätettiin ketterämpien LED-tekniikkaa hyödyntävien toimijoiden rynnätessä jo vuosikymmenien ajan vakiintuneena säilyneeseen valaistusalaan. Alkuun LED-tuotteita valmistettiin ympäri maailman, mutta sittemmin valojen valmistus keskittyi lähes yksinomaan Aasiaan.

Kiinan vaurastuminen ja poliittinen ilmapiiri tekivät mahdolliseksi uudenlaisen yrittäjyyden valaistuksen parissa ja hyvin nopeasti yksistään Shenzhenin kaupunkiin Kiinaan syntyi tuhansia uusia LED-valaistusyrityksiä muodostaen täysin uuden ekosysteemin. Kiinan edullinen työvoiman ja materiaalien saatavuus sekä kova kilpailu asiakkaista johtivat nopeasti tuotteiden hintojen laskuun, johon perinteinen valaistustoimiala ei ollut osannut varautua. Sadat pienemmät ja kymmenet isotkin valaistustoimijat ovat sittemmin joutuneet luopumaan leikistä ja vielä lisää yritysruumiita povataan ylitarjonnan ja hintasodan jälkeen kannattavuuden rapauduttua.

Tänä päivänä hankitaan pääasiassa joko nk. Integroituja LED-valaisimia tai vaihdettavia LED-valonlähteitä vanhoihin tai uusiin valaisimiin. Integroiduissa LED-valaisimissa tekniikka toimitetaan usein yhtenä pitkäikäisenä, mutta kertakäyttöisenä pakettina ilman vaihdettavaa valonlähdettä, vaikka vaihdettavan valomoduulin tai virtalähteen sisältämiä integroituja valaisimiakin on olemassa. Ongelmana tällöin usein on, että yhteensopivuus eri valmistajien valomoduulien välillä puuttuu ja korvaavien komponenttien saatavuudesta vuosien päästä ei ole takeita. Tätä on yritetty ratkaista mm. Zhaga konsortion luomilla käytänteillä, joissa vakioidaan integroiduissa LED-valaisimissa käytettyjen osien liitäntöjä ja muotoja tehden LED valaisimista modulaarisia. Zhagan mukainen tuotesuunnittelu auttaa ensisijaisesti valaisinvalmistajia saavuttamaan kustannussäästöjä suunnittelussa ja valmistuksessa, mutta loppukäyttäjän tai urakoitsijan eteen tulevia yhteensopivuusongelmia se ei välttämättä ratkaise. Etenkään, kun Zhaga -valaisimia ei vielä juuri myytävän näy.

Perinteisten loisteputkien, sekä hehku-, halogeeni- ja energiansäästölamppujen korvaavia helposti vaihdettavia LED-valonlähteitä myydään marketeissa, rautakaupoissa, sähkötukuissa samaan tapaan kuin perinteisiä loisteputkia ja lamppuja vielä muutama vuosi sitten eikä hinnatkaan ole enää hankinnan este. Vaikka LED-valonlähteitä käytetään pääsääntöisesti suoraan edeltäjiensä paikalla vanhoissa valaisimissa, niin myös uusia vaihdettavien LED-valonlähteiden valaisimia myydään laajalti.

Loppunäytös ennen markkinan tasaantumista?

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva nosti tiedotteessaan keväällä 2018 esille huolen LED-tekniikan mukanaan tuomasta ongelmasta. Motivan mukaan vaihdettavan lampun puuttuminen voi uusissa LED-valaisimissa tulla käyttäjälleen yllätyksenä. Ammattikäytössä ongelma on vielä suurempi. Integroituja LED-valaisimia asennetaan usein kerralla kymmeniä/satoja, mutta jo parin vuoden päästä samanlaista korvaavaa valaisinmallia ei markkinoilta välttämättä löydykään muutaman vikaantuneen tilalle. Edessä on tällöin työläät valaisimenvaihdot yksinkertaisen lampunvaihdon sijaan, epäyhtenäinen valaistus tai pahimmassa tapauksessa kaikkien valaisimien ja valo-ohjausjärjestelmän ennenaikainen uusinta.

Useat isojen kiinteistömassojen haltijat ovat jo luopumassa yrityskäytössä sellaisten LED-valaisimien käytöstä, joista valonlähdettä ei voi vaihtaa. Vuonna 1898 perustettu Pohjoismaiden johtava nauhatuotteiden valmistaja Inka Oy on yksi näistä toimijoista. ”Valaistusratkaisut ja -asennukset suunnitellaan ja tehdään meillä pitkäikäisiksi. Vaikka uusille LED-valaisimille luvattaisiinkin pitkiä käyttöaikoja, niin vikaantumisia isossa valaisinmäärässä tulee kaikesta huolimatta vuosien mittaa. Huollettavuus ja huoltovarmuus nousevat tällöin avainasemaan. Päädyimme itse valaistuksen uudistuksessamme helposti vaihdettaviin ja huollettaviin LED-valoputkiin, koska asennuksen pitkäikäisyyden takaa LED-valoputkien kansainvälinen EN 62776 standardi.”, Inka Oy:n varatoimitusjohtaja Sirpa Heinämäki perustelee.

Edellä maittuun ongelmaan on nyt herännyt myös Euroopan Unioni, jonka hiljattain julkisuuteen vuotanut luonnos uudesta 2021 voimaan astuvasta ecodesign-direktiivistä linjaa selkeästi vaihdettavan valonlähteen puolesta ajaen integroitujen LED-valaisimien valmistajat ahtaalle. Standardinmukaisiin vaihdettaviin valonlähteisiin nojaavat valaisinvalmistajat ovat tässä vaiheessa yhden askeleen muita edellä. Esimerkiksi vuonna 2014 valmistunut LED-valoputkien EN 62776 standardi mahdollistaa perinteisten T5 ja T8 -loisteputkien korvaamisen LED-valoputkilla ja näiden korvaamisen myöhemmin edelleen yhteensopivilla LED-valoputkilla. Tämän standardin mukaan valmistetut LED-valoputket täyttävät suoraan uuden direktiiviluonnoksen vaatimuksen loppukäyttäjän helposti vaihdettavasta valonlähteestä.

Valaistusala elää juuri nyt muutoksen vuosia. Vaikka LED-tekniikan aiheuttaman myrskyn ensimmäinen aalto on vasta pyyhkäissyt alan yli, niin uusi on jo tulossa. Ala on muuttunut pysyvästi ja sen eri toimijat kokoavat juuri rivejään ja hakevat erottautumiskeinoja selvitäkseen ylituotannon vuoksi alaa parhaillaan ravisuttavasta kannattavuusongelmasta. Tämä voi olla paitsi asiakkaan niin myös sähköurakoitsijan etu, koska tuotteiden hinnat ovat ennätysalhaalla suhteessa siihen, kuinka energiatehokkaita ja pitkäikäisiä valaistustuotteita myynnissä nyt on. Sähköurakoitsijoilla näyttäisi ainakin kasvukeskuksissa olevan nyt ja lähitulevaisuudessa töitä hyvin tarjolla valaistusmuutosten parissa.

Markku Laatikainen
Markku Laatikainen
Markku Laatikainen, yksi Valtavalo Oy:n perustajista, toimi yrityksen toimitusjohtajana vuosina 2008-2019, ja jatkaa edelleen Senior Advisorin roolissa. Laatikainen vaikutti merkittävästi LED-valoputkimarkkinoiden avautumiseen ja vakiintumiseen Suomessa.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!