Hoofdpagina Referenties Jumbo Shopping Centre (Finland)

Jumbo Shopping Centre (Finland)

Oude fluorescentiebuizen moesten verdwijnen toen de gigantische parking van het Jumbo Shopping Centre het heldere nieuwe LED-tijdperk binnenging. De parkeerfaciliteiten van Jumbo Shopping Centre, waaronder servicekamers en technische faciliteiten, worden nu verlicht met ongeveer 6.000 LED-buizen. Voor zover wij weten, vormt dit aantal van Jumbo het grootste LED-buisproject in zijn soort in Scandinavië, en waarschijnlijk ook het grootste LED-project in Finland.

De totale elektriciteitsproductie van de LED-buizen in Jumbo is ongeveer 140 kW, wat een aanzienlijke besparing betekent in vergelijking met de 400 kW verbruikt door de oude fluorescentiebuizen. Het verbruik van een oude fluorescentiebuis met een ballast was 72 watt. De upgrade heeft geholpen om dit cijfer te verminderen tot 24 watt, zonder enig verlies van verlichtingssterkte of lichtkwaliteit. De terugverdientijd van de LED-investering is minder dan drie jaar.

“We wilden een energie-efficiënte, duurzame en gemakkelijk te onderhouden verlichtingsoplossing hebben, en uiteindelijk vergeleken we de LED-buizen van verschillende aanbieders. En daaruit hebben we de producten van het Finse bedrijf Valtavalo geselecteerd,” zegt Hannu Hirvonen, Vastgoedmanager bij Jumbo Shopping Centre.

WP_20140506_10_49_11_Pro

De oude verlichting had elektronische voorschakelapparatuur die vaak kapot ging. Dit resulteerde niet alleen in aanzienlijke onderhoudskosten, maar vormde ook een brandrisico.

“LED-buizen zorgen ervoor dat lamparmaturen eenvoudig en betaalbaar te onderhouden zijn, en de lange levensduur van de buizen betekent een aanzienlijke verlenging van het onderhoudsinterval. Omdat er geen aparte ballasten of spoelen zijn, is er vrijwel geen ander werk dan een eenvoudige vervanging van de LED-buis zelf aan het einde van zijn levensduur,” zegt Hirvonen.

De omvangrijke LED-installatie werd voltooid door het in Vantaa gevestigde bedrijf Jyty-Sähkö Oy. Het grootste deel van de installatie werd voltooid in 2013 en de rest van het project werd begin maart 2014 afgerond.

“We hebben besloten om de oude lampbehuizingen te gebruiken, omdat ze nog steeds in relatief goede staat waren,” zegt Jari Tykkyläinen, Managing Director bij Jyty-Sähkö.