Etusivu Referenssit Angry Birds Activity Park, Vuokatti (Suomi)
LED-valaistus Angry Birds Activity Parkissa Vuokatissa.

Angry Birds Activity Park, Vuokatti (Suomi)

LED-valaistus palveluna -konsepti lentoon Angry Birdsin siivin

Vuokatin Angry Birds -sisäliikuntapuistossa liikutaan turvallisesti Valtavalo Oy:n palveluna tuottamassa LED-valossa, joka tuo säästöä ensi sekunnista.

Vuokatin Angry Birds Activity Park -puistoon asennettiin syksyllä 2014 LED-valoputket Valtavalon LaaS (Lighting as a Service) -konseptin mukaisesti, jossa valaistus toimitetaan tiloihin asennettuna, rahoitettuna ja ylläpidettynä.

Palvelukonsepti sisältää alkukartoituksen, jossa selvitetään valaistuksen nykytaso ja tehdään mahdolliset parannussuunnitelmat yhdessä säästömittausten ja laskelmien kanssa. Valtavalo antaa LaaS-projekteilleen myös säästötakuun.

”Periaatteessa jos asiakas suostuu ottamaan uunituoreet energiaasäästävät ja turvalliset LED-valaistukset tiloihinsa ilman investointikulua, takaamme asiakkaan säästämisen alkavan heti. Ja tärkein asia asiakkaillehan konseptissa on se vaivattomuus – siitä palvelun nimikin eli Valtavalo Vaivaton”, Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen valottaa yrityksen juuri lanseeraamaa konseptia.

Palvelu toteutetaan yhteistyössä tunnettujen ja luotettavien rahoitusyhtiöiden ja asennusyhteistyökumppaneiden kanssa.

”Meillä arjen pyörittäminen vie kaiken energian, eikä aikaa paneutua kaikkiin kiinteistötekniikan yksityiskohtiin aina ole. LaaS -palvelu sopi meille erityisen hyvin ja hulluahan se olisi ratkaisusta kieltäytyäkään jos säästöt kerran alkavat välittömästi ilman riskiä”, Vuokatti Superparkin toimitusjohtaja Taneli Sutinen kertoo projektin taustoista.

LED-valaistusmuutos on yksi osa Vuokatti Superparkin kokonaisvaltaista energiatehokkuuden kehittämisprosessia. Vuoden 2014 alusta puiston energiatehokkaasta käytöstä, on vastannut Sotkamolainen, kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut, Annosol Oy.

”LED-valoputkien vaihdon jälkeen kiinteistön sähkönkulutuksessa päästään taas uudelle tasolle” Annosol Oy:n asiantuntija Jani Löhönen toteaa.

Muutoksen jälkeen kuukausittaisessa kokonaisenergiansäästössä päästään parhaimpina kuukausina kaukolämmön ja sähkön osalta jo lähes 10 000 euroon. Energiankulutuksien muutos vuoteen 2013 verrattuna, alkaa olla aika merkittävä.

Reaalisäästöä LED-valoputkipohjaisesta valaistusratkaisusta tulee noin 220 euroa kuukaudessa ensimmäisen viiden vuoden aikana, kun samaan aikaan maksetaan myös valaistusta. Tämän jälkeen säästö on lähes 1000 euroa kuukaudessa.

”Lähelle säästötavoitetta on päästy jo syyskuussa, vaikka pieni osa LED-putkista on vielä vaihtamatta”, sanoo Jani Löhönen.

”Meille lisävarmuuden säästöistä tuo se, kun säästöt voidaan todentaa puolueettoman yhteistyökumppanimme Annosol Oy:n puolesta”, lisää Taneli Sutinen.

“Lisäksi säästöä syntyy siitä, että asiakkaan ei tarvitse huolehtia ylläpidosta. LaaS mallin voidaan laskea  tuovan säästöjä Vuokatin 1400 LED-valoputken ylläpidossa noin 20000 – 30000 euroa ensimmäisten viiden vuoden aikana”, Valtavalon kehitysjohtaja Tuomas Laatikainen lisää.

Valaistusratkaisun koko elinkaarelle – noin 15 vuotta – reaalisäästöä kertyy noin 130 000 euroa. Merkittävä osa säästöstä syntyy LaaS-mallin ja pitkäkestoisten LED-valoputkien ansiosta.

Tila on aiemmin ollut Incapin elektroniikkatehdas ja vanha valaistus tuli sisäliikuntapuistolle tilojen mukana. Käyttötarkoituksen muutos toi tullessaan kuitenkin uusia vaatimuksia myös valaistukselle.

”Vanhojen loisteputkien pinnan ollessa helposti särkyvää lasia ei alumiinirunkoista ja muovikuorista LED-valoputkea tarvinnut paljoa perustella tiloissa, joissa liikutaan monin eri tavoin. Myös energiansäästö ja ympäristöystävällisyys olivat selkeä lähtökohta uudelle valaistukselle”, Angry Birds Activity Parkin Sutinen summaa.