Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 0207 789 880

Valtavalon välkkymätön G4 LED-valoputki menestyi kansainvälisessä LED-valoputkivertailussa

2.6.2016

Englantilainen LuxReview toteuttaa aika-ajoin valaistustuotteiden tuotearviointeja, ja toukokuussa vuorossa olivat LED-valoputket. Testaukset suoritettiin LIA laboratoriossa, Telfordissa – Euroopan johtavassa valaistustuotteiden testaukseen erikoistuneessa testilaboratoriossa, jolla on alalta yli 30 vuoden kokemus.

23. toukokuuta 2016 julkaistun testiraportin on kirjoittanut lehden tekninen toimittaja Alan Tulla.

Testattavaksi valittiin uusimmat LED-valoputkimallit yhteensä kahdeltatoista merkittävältä alan toimijalta. Valtavalolta arvioitavaksi lähetettiin 2kpl 120cm 19W  4000K opaalilla kuvulla varustettua G4 LED-valoputkea, joka on Valtavalon helmikuussa 2016 lanseeraama tuoteuutuus.

Mitä testattiin?

*Artikkelissa annettujen tuotetietojen perusteella tehty arvio tuotemalleista.

Laboratoriossa LED-valoputkista testattiin niiden valotehokkuus (lm/w), värintoisto (CRI), värilämpötila (CCT), tehokerroin (power factor) ja välkyntä (flicker index / flicker %).

Arvioinnissa nostetaan esille neljä LuxReviewn suosittelemaa tuotetta. Samalla artikkelissa kuitenkin muistutetaan, että useimmilla valmistajilla on tuotteita erilaisiin tarpeisiin, ja tuotteita voidaan arvottaa vaikkapa ostohinnan, valontuoton, värintoiston tai välkkymättömyyden perusteella. Usein onkin niin, että kun LED-valoputken suunnittelussa keskitytään tietyn ominaisuuden parantamiseen, se heikentää jotain toista ominaisuutta. Esimerkiksi Valtavalon tuotevalikoimasta löytyy korkean värintoiston (CRI >90) LED-valoputki, mutta sen valotehokkuus (lm/w) on alhaisempi kuin putkessa, jonka CRI on >80.

LuxReview suosittelee putkia kolmen mitatun arvon – valotehokkuuden, välkkymättömyyden ja värintoiston – perusteella. Valtavalon G4 LED-valoputki on yksi neljästä LuxReviewn suosittelemasta putkesta.

Kattavasta artikkelista puuttuu kuitenkin yhteenvetotaulukko kaikesta viidestä mitatusta arvosta, ja niin teimme sen itse. Keräsimme yhteen testattujen putkien mitatut arvot, laitoimme ne järjestykseen ja laskimme sijoitusten keskiarvon.  Nämä tiedot näkyvät alla olevassa taulukossa.

Huomioita mitatuista arvoista:
* lm/w = Valotehokkuus
* Power Factor = Tehokerroin. Pätötehon suhde näennäistehoon vaihtovirtakuormissa.
* CRI = Värintoisto. Valo, jonka värintoistoindeksi on yli 80, koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Testattujen putkien joukossa on korkeamman ja matalamman värintoiston putkia, mikä osaltaan hieman vääristää lopputulosta.
* Flicker = Välkyntä voidaan ilmoittaa välkyntäprosentilla ja välkyntäindeksillä. Ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä standardia sille, millainen välkyntäprosentti on hyväksyttävä. Voidaan kuitenkin sanoa, että mitä pienempi luku on, sitä vähäisempää on välkyntä ja sitä epätodennäköisempää on välkynnän havaitseminen. Yleisesti voidaan sanoa, että loisteputken tai tyypillisen LED-valoputken välkyntäprosentti on noin 30. Tässä testauksessa mitatut välkyntäarvot antavat keskiarvoksi 38,7%.
* CCT = Värilämpötila. CCT kertoo valon värisävyn. Pisteytyksessä on laskettu poikkema ilmoitetusta arvosta (4000K).

Huomattavia eroja valmistajien ilmoittamissa elini’issä ja takuuajoissa

Tuotearvioinnissa keskitytään helposti mitattaviin arvoihin, eikä siinä oteta lainkaan kantaa esimerkiksi tuotteen rakenteeseen. Näin ollen Valtavalo LED-valoputken keskeisimmät kilpailuvaltit eli korkea laatu ja markkinoiden pisin käyttöikä jäävät huomiotta. Tästä huolimatta G4 LED-valoputken sijoitus on erinomainen.

Jos otamme vertailuun mukaan valmistajien tuotteilleen ilmoittamat käyttöiät ja takuut, G4 LED-valoputken etumatka kasvaa edelleen. Valtavalon G4 LED-valoputkelle ilmoittama 125 000 tunnin käyttöikä ja 7 vuoden takuu perustuvat tuotteen automaatiovalmistukseen, mekaaniseen suunnitteluun sekä korkealaatuisten komponenttien käyttöön. G4 LED-valoputken virtalähde on isoloitu ja sen kaikki komponentit on mitoitettu kestämään pitkän käyttöiän. Eri valmistajien myöntämiin takuuehtoihin kannattaa myös aina tutustua, sillä joidenkin tuotteiden kohdalla takuuta on rajoitettu esimerkiksi päivittäisellä maksimikäyttötuntimäärällä.

Valtavalon LED-valoputket valmistetaan standardin EN62776 mukaisesti. Vuonna 2014 julkaistu LED-valoputkistandardi EN62776 mahdollistaa perinteisen T8-loisteputken kanssa yhteensopivien LED-valoputkien valmistamisen. Lisäksi standardi määrittelee LED-valoputken ominaisuudet, jotta ne olisivat aina keskenään yhteensopivia. Standardinmukaisuus on asia, jonka myös tuotearvioinnin kirjoittaja Alan Tulla muistuttaa tarkistamaan LED-valoputkea valittaessa. Hän suosittelee asentamaan LED-valoputken loisteputkelle tarkoitettuun valaisimeen vain nk. retrofit-asennuksena eli niin, että muutostyöksi riittää putken ja sytyttimen vaihto. Sen sijaan valaisimen uudelleenjohdotusta LED-valoputkille sopivaksi hän neuvoo mahdollisten ongelmatapausten vuoksi välttämään.

Valtavalolla asiaan suhtaudutaan eri tavoin: kun valaisimen muutostyöt teetetään sähköalan ammattilaisella, ne ovat täysin turvallisia. Muutostöiden jälkeen valaisin varustetaan Valtavalolta saatavalla valaisinmuutostarralla, josta käy ilmi myös muutostyön suorittajan yhteystiedot.  Vanha valaisinrunko toimii tällöin enää vain putkenkannattimena ja sähkönsyöttäjänä, ja vastuu uuden valaisimen turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta siirtyy Valtavalolle. Koska valaisinta ei saateta markkinoille (myydä edelleen), sitä ei tarvitse CE-merkitä uudelleen muutostöiden jälkeen.

Valmistajien ilmoittamat eliniät ja takuuajat testatuille LED-valoputkille.

Lämpötilan nousu puolittaa käyttöiän

Artikkelissa nostetaan erityisesti esille lämpötilan vaikutus LED-valoputken elinikään. Elektroniikkateollisuuden nyrkkisäännön mukaan elektroniikan todellinen käyttöikä puolittuu, kun käyttöympäristön lämpötila nousee kymmenen astetta. Korkeassa katonrajassa lämpötila on helposti 10 astetta suurempi kuin käyttötasolla. Samoin putken asentaminen suljettuun valaisimeen nostaa lämpötilaa edelleen. Yleensä käyttötunnit ilmoitetaan juurikin huoneenlämmössä, mutta todellisuudessa putken elinikä voi siis olla paljon ilmoitettua alhaisempi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että 40 000 luvatun käyttötunnin LED-valoputki suljetun valaisimen sisällä kestääkin enää vain 20 000 tuntia. Jos tämä valaisin lisäksi sijoitetaan korkean hallin katonrajaan, jossa ilman kerrostumisen vuoksi lämpötila on kymmenen astetta huoneenlämpöä korkeampi, LED-valoputken käyttöikä on tuskin enää edes tavallisen loisteputken luokkaa.

Tämä tulisikin ottaa huomioon valaistusratkaisua valittaessa – vain satsaamalla nk. teollisuuslaadun LED-valoputkiin 125 000 tunnin käyttöiällä voi olla varma siitä, että putki kestää vaativissakin olosuhteissa, ja että säästöt realisoituvat putken elinkaaren aikana. G4 LED-valoputken elinkaarikustannukset ovatkin markkinoiden alhaisimmat.

Alkuperäinen Luxreviewn raportti on luettavissa englanninkielisenä osoitteessa: http://luxreview.com/review/2016/05/led-tubes-to-replace-t8-fluorescent-lamps

Maija Alasalmi
Maija Alasalmi
Maija Alasalmi (FM) on toiminut Valtavalolla vuodesta 2014 lähtien vastuualueinaan markkinointi ja viestintä.

Haluatko lukea näitä lisää?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa valaistusasioista suoraan sähköpostiisi.

Ota yhteyttä

Kysy valaistuksesta asiantuntijalta

Valaistuksen asiantuntijamme ovat tavattavissa myös etäyhteyden avulla – sovi tapaaminen kanssamme jo tänään!